GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jan var en fantastiskt duktig akademiker både som forskare och som lärare”

Professor Jan Petersson, Malmö, dog på eftermiddagen den 29 augusti. Han somnade in lugnt och han hade inte ont. Han blev 72 år. Han är saknad.
Publicerad 7 oktober 2021
Jan Petersson blev 72 år.
Jan Petersson blev 72 år.

När vi en dag lämnar jordelivet lever mycket av det vi gjort kvar i andra. Precis så känns det idag när en god vän och kollega lämnat oss. Rollen som mentor för många inom (och utom) akademin under årens lopp kan knappas underskattas. Många av hans idéer, den precision med vilka de presenterades, och den ödmjukhet med vilken de resonerades borde vara stilbildande. Han var ödmjuk inför kunskapen och lade stor vikt vid att bjuda in andra i mötet med och utvecklandet av den. Detta är egenskaper som präglar en kunnig akademiker och en skicklig pedagog. Precis det är vad Jan var – en fantastiskt duktig akademiker både som forskare och som lärare.

Vi sätter fokus på vår gemensamma tid som började 1989 när han efter sin disputation 1986 i nationalekonomi och avhandlingen om Erik Lindahl och Stockholmsskolans dynamiska metod, var lektor vid Socialhögskolan, Lunds universitet. Vi båda rekryterades från ekonomisk historiska institutionen som lärare i socialpolitik. Det var Jan som blev vår närmaste kollega och pådrivare. Han tänkte i socialpolitiska termer och introducerade oss i dem på ett sådant sätt att vi båda kom att disputera i socialt arbete med socialpolitiska avhandlingar och med honom som handledare.

I samband med att socionomutbildningen i början av 1990-talet fick en ny studieordning initierade han en ny fördjupningskurs som på många sätt kom att innebära en betydelsefull förskjutning av socialpolitik från administration till jämförelse. Kursen komparativ socialpolitik var inte bara nydanande innehållsmässigt utan också pedagogiskt. Studenterna blev aktiva i det politiska samtalet, skrev debattartiklar med hjälp av erfarna redaktörer från dagspressen, de besökte studenter vid andra lärosäten utomlands och vi hade långtgående internationella samarbeten med flera institutioner.

Det internationella samarbetet fortsatte under många år och många vänskaper byggdes, inte minst i Utrecht, Århus och Bergen. Jans internationella arbete ledde honom till flera års ordförandeskap i den Nordiska Socialhögskolekommittén. I egenskap av ordförande representerade han Norden i det internationella samfundet för socionomutbildningar (IASSW) och deltog på flertalet globala konferenser.

Med sitt fokus på studier av svensk äldreomsorg och hur den är organiserad har han bidragit med forskning som ligger nära dem det berör och aldrig slutat att leda till insikter som är värdefulla för praktiskt socialt arbete.

Jan är bördig från Kalmar där han tog sin studentexamen. Läsåret 2003-2004 gav han sig själv en ny adress och ett nytt steg i karriären genom att flytta från Lunds universitet till Högskolan i Kalmar och där bli del av sammanslagningen mellan Växjö och Kalmar som utbildningsorter och sedermera Linnéuniversitetet. Kort efter tillträdde han sin professur i socialt arbete.

För oss har han alltid varit en god vän och någon att byta några ord med. Ända in i slutet brydde han sig om hur det gått för våra barn och hur våra respektive har det. Det berör starkt. Tack!

Staffan Blomberg och Lars Harrysson

före detta kollegor vid Socialhögskolan i Lund

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.