Annons

”Jan blev med sina datorkunskaper bryggan till framtiden”

Jan Folke Bernt Folkhammar, Borgholm, avled den 14 november 2022 i en ålder av 69 år. Han sörjes närmast av hustrun Gunilla, född Fransson, och barnen Charlotte, Katarina och Kristofer.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 6 december 2022
Jan Folkhammar, Borgholm, har avlidit i en ålder av 69 år.
Jan Folkhammar, Borgholm, har avlidit i en ålder av 69 år.Foto: Privat

Min vän och kollega sedan mera än 40 år, Jan Folkhammar, föddes den 6 september 1953 som första barnet till Märta och Folke Johansson, Blomstermåla. Det har berättats att Jan tidigt visade tekniskt intresse och att hans experiment med både svagström och starkström stundtals chockat föräldrar och syskon. Det var därför naturligt att Jan efter grundskolan fortsatte sina studier vid det fyraåriga tekniska gymnasiet i Kalmar, där han avlade examen på elektriska linjen.

Efter militärtjänstgöringen rekryterades Jan till Asea i Västerås, där han hade förmånen att både få vidareutbildning och praktik och utbildas till beräkningsingenjör för större elektriska maskiner.

Annons

Efter några år återvände Jan till Blomstermåla och började på vårt företag Bevi. Det var här Jans och mitt samarbete började, han på den tekniska och jag på den administrativa sidan. Bevi är ett företag med anor från elektricitetens barndom och har alltid haft kunniga tekniker. Jan blev med sina datorkunskaper bryggan till framtiden, säkerligen en bidragande orsak till att företagets kunskaper och produkter fortfarande har en stark ställning på marknaden. Jan medverkade till de första prototyperna till elmotorer för lastbilar i Sverige vilket satte Bevi på kartan för lastbilsindustrin. Jans kontakter med fordonsindustrin och universiteten i Sverige visade vilken unik kompetens han tillförde Bevi. Hans tekniska intresse och kunskap var respekterat och unikt.

När Jans far gick i pension år 2005, övertog jag och Jan hans aktier. Tack vare vårt goda samarbete och bra konjunkturer lyckades vi på några år utveckla företaget till nya rekord både i omsättning och resultat. Efter att ha uppvaktats från olika håll beslöt Jan och jag att sälja företaget till den börsnoterade industrikoncernen Addtech 2010. Vi fortsatte sedan också som anställda ett antal år.

Det är med sorg i hjärtat jag nu fått beskedet om Jans alldeles för tidiga bortgång. Mina tankar går till hans hustru Gunilla och barnen samt hans far Folke.

En bra kamrat och kollega finns inte mera men hans minne och kunskaper kommer att leva kvar länge.

Rolf Persson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons