GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Irma tyckte om fest och flärd och ställde ofta till med stora kalas”

Vår vän Irma Fagerlund, Söderåkra, avled den 30 november 96 år gammal och vi miste alla en person med skönhet, elegans och värme. Hög ålder hindrade inte henne att alltid vara välklädd med håret nylagt.
Publicerad 16 december 2021

Irma föddes i en lantbrukarfamilj i Ekaryd utanför Söderåkra där hon växte upp med sina föräldrar samt syskonen Margit och Arne. Redan i tidig ålder blev Irma en kattälskare, påverkad av sin far som delade det intresset.

Tillsammans med sin första man Bertil tog Irma över föräldragården i Ekaryd och de fick där dottern Ulla. Irma deltog i arbetet på gården med att sköta djur och att köra traktor i tillägg till att hon tog väl hand om familjen och hemmet. Hon tog tidigt körkort och körde bil till 93 års ålder.

Irma stödde sin dotter i allt hon tog sig för, såväl när det gällde studier eller klädval som ridning med engagemang i styrelsen för Södra Möre Ryttarförening. När dottern Ulla blev äldre utbildade Irma sig och tog tjänst som maskinskrivningslärare på Torsås skola.

Irma träffade den stora kärleken i mötet med Ingemar Fagerlund. De gifte sig och flyttade samman i det stora boningshuset i Flatehult. Ingemar var skogsman och musiker och snart flödade huset av sång och musik i goda vänners lag. Irma spelade piano och Ingemar dragspel och ofta kom Ingemars gode vän Bertil Holgert med trumpeten. Mycket populärt var det när Irma kom med kaffekorg till Ingemar i skogen.

Paret var uppskattade medlemmar i Kråksmåla kyrkokör under många år. Irma tyckte om fest och flärd och ställde ofta till med stora kalas, som den årliga kräftskivan med fångst från eget kräftvatten.

Irma arbetade på gården med skog och trädgård tillsammans med Ingemar och ibland med barnbarnet Johan vid sin sida. Hon höll deras jättegräsmatta i perfekt trim liksom hela det stora huset. Här var hennes liv.

Irma tog ofta hand om barnbarnen Johan och Hannes, sina solstrålar, och de minns med glädje de många resor med mormor till Nybro för att handla kläder och leksaker. Barnbarnen skämdes bort med skottade pulkabackar och sandad strand i den egna Sävsjön. Och inte minst med hemlagade köttbullar.

När Irma blev änka flyttade hon tillbaka till sin föräldragård, som dottern nu tagit över. Här bodde hon i eget hus med sina älskade katter och med närhet till familjen. Hon passade gärna dotterns schäfer och månade om höns och hästar.

Cirkeln slöts i hennes liv när hon hastigt avled, där hon en gång föddes.

Vi är många som kommer att minnas och sakna henne.

Britt Holgert

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.