Ingvar Claesson, Ängelholm, har avlidit i en ålder av nära 92 år.

Familj • Publicerad 15 mars 2010

Han växte upp i Grönskåra och arbetade på Grönskåra Mekaniska verkstad innan han efter tekniska studier flyttade till Katrineholm.

I Grönskåra var han mycket aktiv inom föreningslivet. Han var under ett antal år ordförande i NTO-logen Blända. Här kom Ingvar att lägga ned ett engagerat arbete, han ledde, som det hette på den tiden, barnlogen. Inom vuxenföreningen blev han en uppskattad ledare. Många var vi som lärde oss föreningskunskap med mötesledning, protokollskrivning och liknande uppgifter. Det har för många av oss varit till stor nytta senare i livet. Ingvar var med och byggde upp en, på den tiden, modern biograv i NTO-lokalen och det visades film två kvällar i veckan. Film visas fortfarande i lokalen och till viss del beror det på Ingvars engagemang. Han medverkade också till att Riksteatern kom till lokalen i Grönskåra. Ingvar var också i egenskap av ordförande i styrelsen för Folkets park med om att utveckla folkparken, som oftast samlade mycket folk till danser och artistuppträdanden. Ingvar var framförallt en duktig ungdomsledare som fick oss som var betydligt yngre att utveckla en meningsfull fritidssysselsättning. Han fick oss att åka på kurser för att förmera våra kunskaper, inte bara om NTO utan också om samhället.

Ingvar fick uppleva att många av oss hållit fast vid den helnyktra linjen. För flera av oss blev Ingvar en vägvisare som gav oss goda värderingar.

Vännen Bengt Isaksson

Vetlanda

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.