GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Ingegerd var en eldsjäl med ett stort varmt hjärta för människor och sin hembygd”

När sommaren klär sig i sin vackraste skrud och solen lyser från en klarblå himmel så får vi beskedet att vår fina fantastiska hembygdsvän Ingegerd Berggren, Ljungbyholm, har somnat in i sitt hem i en ålder av 102 år.
Publicerad 16 juli 2021
”Ingegerd vid Ljungby ån med sin basker som vi alla minns henne.”
”Ingegerd vid Ljungby ån med sin basker som vi alla minns henne.”

I Ingegerd Berggren hade Ljungby hembygdsförening sin absolut största supporter. Vid alla våra evenemang och aktiviteter så fanns Ingegerd med, på senare år skjutsad och i sällskap med dottern Margareta.

Ingegerd och hennes framlidne make Gösta Berggren har under decennier arbetat aktivt i hembygdsföreningens styrelse med att bevara och utveckla föreningens kulturarv. Vår ”Lilla Stuga” belägen intill Ljungby församlingshem var särskilt Ingegerds skötebarn. Nyskurade golv och mattor, i fönstren lyser hemvävda nystärkta vita gardiner i kapp med de röda pelargonerna. Här serverades nygräddade våfflor med grädde och hemgjord jordgubbssylt. Kan det bli mera hembygd?

I ”Lilla Stugan” brukar vi träffas under sensommar och höst-kvällar i ”Kura Skymning” där deltagarna spontant berättar. Ingegerd trollband oss ofta med sina berättelser från bygden och särskilt minns vi berättelsen om ”Flickan och jordgubben”. En magisk afton som vi nu bär med oss som minne av en kvinna med en briljant berättarkonst och känsla för kulturarvets mångfald inte minst muntligt. Under pandemiåret 2020-21 när vi inte har kunnat träffas som vanligt har Ingegerd mycket aktivt deltagit med råd och kunskap via telefon i tillblivelsen av vår nya bok, Sagoskåpet, författad av Ann-Marie Petersson. Utvalda föremål i Sockenmagasinet har fått en faktaruta men också en saga berättad. Alla har vi imponerats av Ingegerds otroliga minne, engagemang och skärpa i sin höga ålder, 102 år. Ingegerd levde ett rikt friskt liv under mer än ett sekel som naturligtvis har innehållit både glädje och sorg men med en årsrikedom som hon gärna delade med familj, släkt och många vänner.

Ingegerd Berggren var en kvinna med stor integritet, ett stort varmt hjärta för människor och sin hembygd, en eldsjäl i och för kulturarvet.

Ingegerds strövtåg i Ljungby lämnar många spår och minnen av en genuin äkta hembygdskvinna med många strängar på sin lyra, som vi i ljust minne bevarar i våra hjärtan.

I hembygdens sommarfagra famn finner Ingegerd sista vilan och våra tankar går till familjen som får säga farväl till en mycket kär familjemedlem.

Lisbeth Svensson, ordförande Ljungby hembygdsförening

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer