GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”I sin karriär var Olof genomgående en uppskattad och stark ledare”

Före detta länspolismästaren i Kalmar län, Olof Ersgård, Kalmar, har efter en tids sjukdom lämnat oss strax innan sin 70-årsdag. Han efterlämnar hustrun Ingrid och deras fyra barn, Anders, Nina, Siri och Anna med familjer.
Olof Ersgård blev 69 år.
Olof Ersgård blev 69 år.
Foto: Privat

Olof föddes och växte upp i Malmö. Det var under denna tid som de nio i Grabbgänget träffades, tog studenten på S:t Petri skola och därefter fortsatte att vara nära vänner genom åren. Förutom att sammanstråla i Malmö och Köpenhamn, gjorde vi bland annat resor till Helsingfors, Hamburg, Gdansk och Mallorca. Olof var en hängiven och tongivande medlem i Grabbgänget och var alltid mån om att förvalta och utveckla vår vänskap.

Efter studenten gjorde Olof värnplikten på Södra skånska regementet i Ystad innan han i Lund läste historia och juridik. Under denna period var vi flera i Grabbgänget som bodde i samma studentkorridor alldeles vid Malmö nation. Det festades och pluggades i lundensisk anda. Under studietiden i Lund träffade Olof sin blivande hustru Ingrid. Här föddes också tanken hos Olof att välja poliskarriären efter juristexamen. Efter notarietjänstgöring i Karlskrona påbörjade Olof sin polischefsutbildning. År 1988 blev han polischef i Vilhelmina. I denna härliga norrländska miljö stortrivdes hela familjen. Olof blev så småningom länspolismästare i Kalmar län. Han avslutade sin karriär med ett antal befattningar i internationell tjänst. Bland andra framträder en FN-ledd mission i Liberia, två år som rådgivare till rikspolisledningen i Kosovo och tre år som rådgivare i Folke Bernadotte Akademin. I sin karriär var Olof genomgående en uppskattad och stark ledare.

Olof var genuint intresserad av historia. Han gjorde flera sådana temaresor i Europa och i USA för att studera välkända krigsskådeplatser. I USA fokuserade han på det amerikanska frihetskriget och inbördeskriget. Senaste resan dit gjorde han tillsammans med sina bröder Lars och Per samt Anders från Grabbgänget.

Olof värdesatte och prioriterade familjelivet högt och spenderade helst sin tid med Ingrid, barnen och barnbarnen. I familjelivet var han en stark sammanhållande kraft. Han hade ändå alltid tid för sina vänner och uppskattade den gemenskap och glädje som ett aktivt umgängesliv ger. Vi som umgåtts och känt Olof så väl i mer än 50 år känner en stor sorg och saknad. Vi har förlorat en trofast och godhjärtad vän. Vi är tacksamma för alla de goda åren vi fick uppleva med Olof. Våra tankar går till Ingrid och barnen med familjer.

Göran Lerenius, Anders Cedergren, Henrik Holländer, Göran Blohm, Dan Holgersson, Lars Reumark och Lars Twetman

Läs mer