Hon släpper barnbok trots cancerdiagnos – skänker böcker till sjukhusets barnavdelning
Hon lärde sig skriva när hon var fem år, men då skrev hon mest familjemedlemmarnas namn på olika sidor i mammans upplaga av ”Sju sorters kakor”. Boken står nu i Birgitta Westerbergs kök och hon visar sidorna med ett barns spretiga bokstäver. Som tolvåring fick hon en skrivmaskin och när hon väl började förverkliga drömmen om att skriva en bok fanns en mängd handskriva ark utdragna ur kollegieblock.
– En kompis fick hjälpa mig att sätta upp dokumentet på datorn, för jag visste inte hur man gjorde. Jag hade en hel kasse full med papper, den fick min son hjälpa mig att sortera så att jag kunde börja skriva in historien, säger Birgitta Westerberg.
På köksbordet står ett fotografi av henne tillsammans med Astrid Lindgren.
– Astrid är en stor förebild. Hon är alltid med när jag skriver, hon väjde inte för något utan skrev om allt i livet och döden. Hon skrev från hjärtat.
”Allt föll på plats för mig när jag skrev den.”Birgitta ”Bibbi” Westerberg om boken ”Klippdykaren”
I ”Klippdykaren” har Birgitta Westerberg berättat en självupplevd historia, full av dramatik. Huvudpersonen, småländskan Anna Borg, flyttar ihop med en man och ”sju månader senare inser hon dock sitt livs misstag och mardrömmen som då inleds blir hennes svåraste prövning hittills”, står det på baksidan av boken.
– Jag har fått jättemycket respons på den och många tycker synd om mig för att jag har upplevt det där. Men nu sitter det där istället, i boken. Allt föll på plats för mig när jag skrev den, säger hon.
Birgitta Westerberg
Namn: Birgitta ”Bibbi” Westerberg.
Ålder: 65 år.
Bor: I Färjestaden.
Familj: Sambo, två barn, fem barnbarn och två bonusbarn.
Gör: Skriver böcker.
Intressen: ”Familjen i första hand, de är det bästa.”
Tre ord om mig: ”Envis, snäll, livsglad.”
Läser just nu: ”Andra kvinnors liv” av Jojo Moyes.
Boken släpptes året och när den precis blivit klar gick Birgitta Westerberg igenom sin första omgång av cancer. När hon tyckte att hon mådde bättre och kände att hon orkade började hon skriva på nästa bok, barnboken ”En magisk julsaga”. Hon har skänkt exemplar av den till sjukhuset, för att den ska finnas i väntrum och behandlingsrum där barn kan läsa den.
– Jag lider så mycket med barn som ska behöva gå igenom det här.
Boken är inspirerad av hennes mammas mormor, en kvinna med långt vitt hår som beskrivs som att hon såg ut som ett skogsrå och var en fantastisk berätterska. Bland annat berättade hon om småfolk och vättar som hon sett i Jämtland, där hon kom från. Både vättarna, en mormor och en liten flicka, Alma, är med i boken.
– Den är en blandning av släkten kan man säga, och den kan utspela sig nästan var som helst och när som helst.
Barnboken är illustrerad med kollage, bestående av bland annat bilder på hennes barnbarn och teckningar. På baksidan tackar en nisse för att boken har blivit läst och nissen är ritad av Birgitta Westerbergs barnbarn.
– Boken är som ett familjeprojekt och jag kallar den en familjebok. Jag hoppas att man ska ta fram den till advent och läsa den tillsammans.
När boken var klar kom nästa cancerdiagnos.
– När jag avslutar böcker får jag cancer. Jag ältar inte cancern, men jag har haft behov av att skriva för att hantera den tuffa behandlingen, säger Birgitta Westerberg.