GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Hon hade ett stort hjärta för medmänniskor, särskilt dem som hamnat vid sidan om eller kunde upplevas besvärliga”

Professor emerita Birgitta Sidenvall, Jönköping, har efter en längre tids sjukdom lämnat detta livet, 78 år gammal. Hon sörjs närmast av maken Jan och döttrarna Maria (Mimmi) och Erika med familjer. Bland de sörjande finns också många vänner inom alla de olika sammanhang där Birgitta Sidenvall rörde sig.
Publicerad 10 december 2021
Birgitta Sidenvall blev 78 år.
Birgitta Sidenvall blev 78 år.Foto: Privat

Birgitta Sidenvall disputerade 1995 vid Linköpings universitet på avhandlingen ”The Meal in Geriatric Care: Habits, values and culture” och blev senare professor i vårdvetenskap vid Hälsohögskolan/Jönköping University och var under ett antal år ansvarig för dess forskarskola och även tillförordnad prodekan. Hon fick uppdrag av Socialstyrelsen och EU. Hon brann av engagemang för äldres och inte minst demenssjukas vård. Redan som vårdlärare vid Vårdhögskolan i Kalmar såg hon brister och arbetade för att omvårdspersonal skulle få mer kunskap i omhändertagande. Hon fick själv en demenssjukdom och många gånger sade vi till varandra, tänk om hon kunde berätta för oss hur hon egentligen vill ha det.

Samtidigt med sina professionella uppgifter engagerade sig Birgitta i politiken, i sin församling och i ideella verksamheter. Hon hade ett stort hjärta för medmänniskor, särskilt dem som hamnat vid sidan om eller kunde upplevas besvärliga. Hon mötte dem utan prestige i ögonhöjd. Hon gjorde skillnad.

Våra familjer lärde känna varandra i Kalmar på 1980-talet genom att vi var engagerade i Birgittakyrkan. Det är många minnesbilder som kommer upp där Birgitta finns med, alltid uppmärksam, vänlig och delaktig. Man ser henne i sin trädgård, i markerna kring torpet på Gårö, i segelbåten med Jan som skeppare, bland vänner och släkt, som ledamot i råd och styrelser, som ledare för ungdomar, som reskamrat på långresor och mycket annat. Vi sörjer och saknar henne. Må hon vila i Guds frid, som är större än allt vad vi förmår ana eller tänka.

Kerstin och Anders Alberius

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.