GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Hon älskade att ha folk omkring sig”

Vår fina mamma har somnat in. Hon blev 99 år och 70 dagar.
Publicerad 30 juli 2022

Ing-Britt föddes i Gunnilkroka 1923, yngst i en syskonskara på åtta. Egentligen nio, en syster hade dött i treårsåldern. 1947 gifte hon sig med vår far Gunnar Gummesson och flyttade till Kvilla där de tillsammans brukade fädernesgården. Vi tre barn har haft den bästa uppväxt och en mor som alltid fanns till hands. Utöver arbetet med gård, hus och hem var vår mor genom åren mycket engagerad i föreningslivet: Husmodersförening, Röda korset, Kyrklig syförening, ordförande i CKF, barnavårdsnämnd, kyrkvärd långt upp i åldern samt ordförande i SPF för att nämna några.

Syskon och släkt betydde mycket. Det blev många släktkalas genom åren. Vi minns särskilt jularna med stor glädje. Mamma spelade piano och alla sjöng. Musiken betydde mycket, hon kunde även traktera gitarr och dragspel och sjunga. Mamma visade stor omsorg om andra, tog hand om vår mormor på ålderns höst och även ett par syskon. Jag har henne att tacka för den bästa barnomsorg för mina tre äldsta. Vår mor var också en fena i köket. Hennes goda kroppkakor och fantastiska mockatårta är vida berömda. En annan ådra mor behärskade var målning. Fina tavlor, främst blommotiv, har fyllt både hennes och våra väggar. Sent i livet blev det porslinsmålning.

Mor blev änka redan 1997. Hon bodde kvar i Kvilla och skötte både hus och trädgård exemplariskt fram till 80-årsåldern, då hon flyttade till Torsås. Mamma, som alltid varit mycket social och haft många vänner, fortsatte vara engagerad i olika föreningar. Hon älskade att ha folk omkring sig. Med åren gick syskon och vänner bort, en efter en. Mors stora glädje var då vi barn och barnbarn hälsade på eller hon kom till oss. Hon var pigg och väldigt rörlig, åt inga mediciner men med ensamheten kom demensen sakta smygande. Det var en stor sorgedag när hon flyttade till hemmet, 96 år gammal.

Min förhoppning var att vår mor skulle bli 100 år. Så blev det inte. Mor fick ändå ett långt, innehållsrikt liv. Kaffe, en god kaka och att sjunga tillsammans blev glädjestunder in i det sista. På sin 99-årsdag sjöng hon för fullt ”Man ska leva för varandra… ” Nu är hon borta men finns för alltid i våra hjärtan.

Hon lämnar en stor skara efter sig: oss tre syskon med respektive, tolv barnbarn och 18 barnbarnsbarn. Vi kommer alla minnas henne med glädje. Saknaden blir stor. Tack till vår älskade mamma för alla fina minnen, för att hon var den hon var och för att just hon blev vår mor.

Kerstin Johansson, Ann-Margret Karlsson och Kjell Gummesson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.