unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Henriks arbete för att värna om rättighetshavarnas intressen gav honom stor och välförtjänt respekt”

Henrik Pontén, Lidingö, har i en ålder av 54 år avlidit i sviterna efter en cykelolycka. Närmast anhöriga är hustrun Karin och sönerna Markus, Måns och Ture.
Henrik Pontén blev 54 år.
Henrik Pontén blev 54 år.
Foto: Stefan Tell

Henrik Pontén föddes i Kalmar. Efter juristexamen vid Stockholms Universitet anställdes Henrik av Filmägarnas Kontrollbyrå för att motarbeta upphovsrättsintrång, vilket sedan dess präglat hela hans yrkesverksamma liv. Henrik var med och startade Svenska Antipiratbyrån, senare Rättighetsalliansen, och blev ansiktet utåt för rättighetshavare som utsatts för brott.

Henrik drev många stora rättsprocesser mot piratkopierare, bland annat mot Pirate Bay och Designers Revolt. Hans arbete skapade en helt ny rättspraxis både i Sverige och EU. Han bidrog starkt till att Sverige inrättade en särskild immaterialrättsenhet inom polis- och åklagarmyndigheterna, samt på senare tid till lagstiftningen om grovt immaterialrättsbrott, Ponténs lag.

Henriks arbete för att värna om rättighetshavarnas intressen gav honom stor och välförtjänt respekt både i Sverige och internationellt. Efter hans bortgång har det dessutom dock också blivit tydligt vilken respekt Henrik faktiskt även hade hos sina meningsmotståndare, av vilka han hyllats i olika forum.

Henrik hade också en mycket aktiv fritid och många olika intressen. Han fyllde ofta sin fritid med djur och friluftsliv. Motorcykelintresset var också stort och han var i med i hemvärnets mc-ordonnans. Hans intresse för ekologisk mångfald och en sund djurhållning resulterade i att han 2016 startade föreningen Get2Gether som med hjälp av getter håller kraftledningsgator öppna på Lidingö. Henrik var också engagerad i integrationsfrågor och föreningen tog in ensamkommande som djurskötare för att lära sig av deras erfarenhet.

Henriks förmåga att knyta sociala kontakter var helt unik och har lett till ett enormt kontaktnät. Han var uppriktigt intresserad av andra människor och alltid nyfiken på deras erfarenheter, tankar och idéer. Det var lätt att tycka om Henrik och det är symptomatiskt att de som någon gång träffat Henrik, de kände Henrik.

Livet kommer inte bli detsamma utan honom.

Vännerna och kollegorna Anders Nilsson, Gerard Versteegh, Nils Hillert och Sara Lindbäck