Annons

”Harald var en modern och aktiv pappa”

Harald Jaktén, Oskarshamn, har lämnat livet på jorden efter 89 år. Han sörjs närmst av livskamraten Monica, oss tre döttrar, bonusbarn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 10 november 2023
Harald Jaktén, Oskarshamn, blev 89 år.
Harald Jaktén, Oskarshamn, blev 89 år.Foto: Privat

Harald växte upp tillsammans med sin äldre bror Billy i Alsterbro, mitt emellan de två små torp där deras föräldrar föddes: i Kråksmåla och Åslemåla.

Hans mor och far arbetade hårt men hade båda också förmåga att uppskatta det fina i livet. Pappa Hubert byggde möbler, tecknade, sköt i prick och anlade en fotbollsplan. Mamma Anna odlade, vävde och sydde. Hon gjorde mest klänningar åt andra men också innovativa skapelser som exempelvis ett förkläde med stor ficka på magen – så att Harald skulle kunna plocka svamp under sina långa löpturer.

Annons

Tidigt lärde sig vår pappa älska natur, trädgård och rörelse, konst och musik. Han lärde sig också, eller var kanske född med, en småländsk envishet och en stark vilja till hårt arbete.

Som ung miste Harald både sin far och sin bror. Då fick han stor användning av sin drivkraft. Den förde honom först till studier, därefter till att bilda familj och bygga hus i Oskarshamn. Men också till att skapa en stark identitet som studievägledare på det som nu är Oskarsgymnasiet.

Harald var en modern och aktiv pappa. När många andra pappor i hans generation, i varje fall som vi upplevde det, mest satt och rökte eller läste tidningen – var Harald ute med ungarna på Solhemsvägen i Kolberga. Han spolade isbana på vintern för oss barn på gatan och kunde mycket annat som imponerade: cykla baklänges och gå på händer. Han kunde sjunga Taube och visor så tårarna rann, men också knasiga schlagers som fick oss att skratta. Han kunde åka Vasalopp och springa Lidingölopp, segla och fiska, boll-tricksa, bygga kojor – och dra ut lösa tänder på grannbarn som ringde på vår dörrklocka och bad honom om just den lite udda tjänsten.

Harald var starkt engagerad i Oskarshamns föreningsliv genom exempelvis i Morgonbadarna, Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet, skidliften i Hjortberget och långt senare Bridgeklubben och SPF Seniorerna. Han extrajobbade också genom att göra vapenfriutredningar under många år.

När sjuttiotal blev till åttiotal, familjen skilts åt och vi barn lämnat Oskarshamn skapade pappa ett nytt hem med stora odlingar och en fantastisk utsikt över havet. Där kunde han och frun Monica sitta vid skymningen och se hur deras båt Harmoni låg och guppade vid bryggan.

Och pappas envishet i det nya livet var intakt. Han grävde till exempel decimeter för decimeter en stor jordkällare under köket. Baxade stenblock, fick stafylokocker och ryggskott på köpet – men slutförde sin vision och kunde lagra sylt, vin, lök och potatis.

Vi är glada och tacksamma över Harald Jaktén.

Döttrarna Kerstin Jaktén, Linda Larsson och Anna Jaktén

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons