Här är tjejerna som räddar Kalmarbygdens luciatåg
Sex tjejer har samlats i Kulturskolans lokaler på Tullslätten i Kalmar. Sångpedagogen Karin Skullered är snabb med att förklara att den sjunde är sjuk men att de nu, äntligen, fått ihop tillräckligt många skönsjungande deltagare till ett luciatåg.
– Det satt långt inne den här gången, konstaterar hon.
I förra veckan, drygt tre veckor efter att sista anmälningsdagen till Kalmarbygdens lucia passerat, föll bitarna på plats när Molly Carsheim ångrade sig och tackade ja till att delta. Förra året anmälde hon sitt intresse till 2022 års luciatåg men den gången var hon för sent ute. I år tackade hon först nej när luciakommittén kontaktade henne men ångrade sig när hennes musiklärare upprepade frågan.
– Det är ju synd om det inte blir något luciatåg så ja, jag tänkte om och är med, säger Molly Carsheim som tillsammans med Elin Karlsson, Vilja Nilsson, Ronja Nyblom, Tilla Eriksson, Alice Larsen och Clara Christiansson utgör årets luciatåg.
– Det ska bli mysigt att lussa, luciatåget är ju en fin tradition och det känns bra att få besöka sjukhus och äldreboenden, säger Alice Larsen.
Nu väntar körövningar två gånger i veckan fram till de första framträdandena. Eventuellt blir det första luciatåget den 9 december men allt är inte spikat ännu. Gunnel Hermansson från Rädda Barnen är luciamamma och en spindel i nätet när det gäller organiserandet av Kalmarbygdens lucia berättar att hon hittills bokat 23 framträdanden.
– Det kommer att droppa in fler. Förra året hade vi ungefär dubbelt så många.
Den 8 november får de sju luciakandidaterna dra lott om vem som blir ljusdrottning. Då provar den blivande lucian också ut kronan.
– Den är tung så det är bra att prova och vänja sig, säger Karin.
Hur kommer det sig att det måste vara sex tärnor och en lucia i tåget?
– Måste och måste, det är ändå ganska få för en kör. Om någon blir sjuk är man bara sex, ju färre man är desto känsligare blir man för sjukdom och frånvaro. Körens röster ska hålla i två veckor, det är många framträdanden och det sliter på rösterna. Sju är ett egentligen ett minimum, säger sångpedagogen som har många års erfarenhet av att träna Kalmarbygdens luciatåg.
Någon frågar om det är levande ljus i kronan och Karin berättar att det kan vara både levande ljus eller elektriskt.
– Är det levande ljus händer det att stearin rinner ned i håret eller fastnar i ögonbryn eller fransar. Det är så klart obekvämt men vi brukar lösa det.
Ingen av tjejerna reagerar nämnvärt på den obehagliga informationen utan fokuserar mer på den glädje som de vet att de kommer att sprida.
– Jag tror att vi alla vill bli lucia men att det egentligen inte är det viktigaste med att vara med i luciatåget. Det viktiga är att vi gör det här ihop och att vi gör det för människor som blir glada för att vi kommer. Alla har ju en stor roll i tåget, säger Alice Larsen.
– Det är ju ganska mycket nerver inblandade om man blir lucia, det är henne som många tittar på först, säger Elin Karlsson.
För Gunnel och de andra involverade från Rädda Barnen är det en stor lättnad att årets luciatåg är räddat. Om det ställts in är Gunnel osäker på om det gått att väcka till liv igen.
– Det känns väldigt bra att det blev en lösning. Det hade inte varit roligt att ringa runt och boka av allt. Inför framtiden har vi lärt oss att vi måste rikta oss direkt till gymnasieeleverna och att vi kanske måste använda den gamla metoden med affischer på skolorna. Ungdomar idag har mycket att göra, skolarbetet tar tid och det få man ha respekt för, många jobbar vid sidan av. Det blir nog inte lättare att hitta kandidater till framtida luciatåg. Men nu kör vi!
I den stora salen på tredje våning inleder Karin de praktiska övningarna med att be alla resa på sig.
– Vi måste få igång blodcirkulationen. Nu rullar vi på axlarna, instruerar hon.
– Kroppen är vårt instrument, är man stel och spänd går det inte så bra att sjunga.
Så sätter hon sig bakom pianot och låter det blivande luciatåget mjuka upp stämbanden. När Barometern-OT lämnar salen låter det lovande, även om det är en uppvärmning:
– Mi-mi-mi-mi-ma-me-mi-mi-mi...