GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Hans var alltid en fast klippa att luta sig mot”

För en tid sedan, lördagen den 8 oktober, avsomnade en varm vän och kamrat, Hans Rosengren, stilla i sitt hem i Hossmo. Han blev 85 år.
Publicerad 9 november 2022

Hans Rosengren hade många järn i elden. Hans och hans hustru Karin var sedan många år tillbaka medlemmar i Kalmar Naturvetenskapliga sällskap. Det tog inte lång tid innan han invaldes i sällskapets styrelse. Han blev nästan omgående vice ordförande, en post han innehade i mer än tio år.

För styrelsen och inte minst sällskapet i sin helhet har Hans varit en stor och varm inspirationskälla med ett stort engagemang för sällskapets bästa. Det var inte många styrelsemöten han hade förhinder att närvara vid. Detsamma gällde sällskapets ordinarie sammankomster och de två årliga exkursionerna, då oftast även Karin var med. Hans var alltid en fast klippa att luta sig mot, alltid med kloka och sakkunniga inpass i de frågor som för dagen stod på dagordningen vid styrelsesammanträdena, ofta med en liten sarkastisk, torr humor, dock alltid med glimten i ögat och ett litet skratt.

Hans var även en lysande föredragshållare med förmågan att entusiasmera åhörarna. Med sin starka och välljudande stämma berättade han om sina många resor, främst från de kallare vattnen, där möten med pingviner, isbjörnar och de stora vattenlevande djuren verkligen levandegjordes.

Vid något tillfälle tog han sällskapet upp till sjöbefälsskolans väl synliga höga torn. Vi fick i skolans simulator själva försöka navigera in ett stort fartyg i Sydneys erkänt svåra hamn. Det gick naturligtvis inte särskilt bra. Då visade Hans, till synes enkelt, hur det skulle gå till.

Hans varma personlighet och sinne för humor kan exemplifieras med ett litet inlägg som han vid flera tillfällen under senare år, då den nya styrelsen valts vid årsmötet, snabbt tog till orda och torrt och koncist, inför åhörarna konstaterade "att den tryggaste posten man kunde inneha i sällskapets styrelse var att vara vice ordförande, eftersom den sittande omvaldes år efter år". Inpasset gjordes alltid med ett varmt tonläge och ett litet skratt till åhörarnas allmänna munterhet. Det hör till saken att denne ordförande suttit i styrelsen sedan 1972.

Kalmar Naturvetenskapliga sällskap kommer att minnas Hans för hans stora intresse att på alla sätt verka för sällskapets bästa, inte minst för hans arbete i styrelsen. Hans stora engagemang och omtänksamhet, ibland lite torra och sarkastiska humor, men alltid kopplat till värme och glimten i ögat, kommer för alltid att finnas kvar som kära minnen i sällskapet.

Kalmar Naturvetenskapliga sällskap

genom Arnold Samuelsson, före detta ordförande

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.