GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Hans har under många år varit en drivande kraft på Sjöfartsmuseet”

Hans Rosengren slog "finished with engines" för sista gången i hemmet i Hossmo lördagen den 8 oktober. En duktig sjökapten, lärare och föredragshållare lämnar ett stort tomrum efter sig. Han blev 85 år.
Publicerad 21 oktober 2022
Hans Rosengren blev 85 år.
Hans Rosengren blev 85 år.Foto: Privat

Sjöfartsmuseets vänner kommer att sakna en hängiven medarbetare och eldsjäl. Många föreningsmedlemmar kommer att sakna en god berättare som livfullt berättat om sitt innehållsrika liv till sjöss. Åtskilliga sjökaptensstudenter kommer att minnas Hans för hans engagemang i klassrummet och goda pedagogik.

Hans sjömansliv började redan vid unga år i Ystad där han varje dag efter skolan kollade läget i hamnen och gjorde många besök ombord i hamnliggande fartyg. Gick till sjöss "så fort det gick" i Gorthons B.O. Börjesson. Hans blev befäl innan han ens tänkt på hur det skulle gå till. Som ung befälselev i en "Transare" blev Hans plötsligt uppmönstrad till tredje styrman. Under första 8–12-vakten utanför Australiens ostkust havererade gyrokompassen och fartyget fick en ofrivillig kursändring. Hans klarade av situationen och vakten avslutades på ett bra sätt. Det blev senare både många "Transare" och "Johnsare" i Hans sjömansliv.

Hans kom till Sjöbefälsskolan i Kalmar från skolan i Malmö och blev snabbt en uppskattad lärare även här. Förutom lärarbakgrunden från Malmö hade Hans jobbat vid en sjömansskola på Mauritius och hade även erfarenhet från provturer med Kockums nybyggen samt från isbrytning, bland annat resor till Nordpolen. Hans arbetade med sjöbefälsutbildningen i Kalmar åren 1980–2002, med några års uppehåll för annan tjänst bland annat i Australien. Under åren vid Sjöbefälsskolan deltog Hans även i en civil utredning om U-båt 137:s grundstötning i Blekinge skärgård. Hans stora kunnande och erfarenhet gjorde att han under många år också var anlitad som operativ haveriutredare vid Statens Haverikommission.

Hans har under många år varit en drivande kraft på Sjöfartsmuseet i Kalmar och tagit emot åtskilliga besökare. Besökarna har vid sådana tillfällen inte bara fått lära sig om allt som finns på museet men också om olika händelser som kan uppstå till sjöss.

Hans var ordförande för Sjöfartsmuseet och ansvarig utgivare av medlemstidningen KSM Bulletinen åren 2004–2019 och bidrog själv med många roliga och läsvärda inlägg. Flera av berättelserna publicerades även i Svensk Sjöfartstidning. Det mesta har varit sant – i alla fall sannolikt! Medlemmarna kommer att sakna en flitig skribent. Hans höll många föredrag bland annat om den märkliga grundstötningen av det italienska passagerarfartyget Costa Concordia. Efter pensionering fortsatte Hans att vara värd och guide vid visningar av den nya skolan i hamnen med demonstration av simulatorerna.

Hans var också en deltagande medlem i Kalmar Sjökaptensgille.

Hela Hans sjömansliv var fullt av händelser som inte många av oss varit med om. Några skapades av honom själv medan andra bara inträffade men som klarades av på ett härligt sätt. Det behövs då ofta gott sjömanskap – och det hade Hans mycket av!

Rolf B Bertilson, ordförande i Kalmar Sjöfartsförening

Claes Wolenz, ordförande för Stiftelsen Kalmar Sjöfartsmuseum

Thommy Kembring, ordförande i Kalmar Sjökaptensgille

Jan Snöberg, lektor vid Kalmar Sjöfartshögskola

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.