unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Han var ledaren som skapade god miljö för medarbetarna att verka i och gav dem trygghet i tjänsten”

Prosten Alf Johansson, Mönsterås har avlidit i en ålder av 68 år efter en kort tids sjukdom. Han sörjes närmast av hustrun Margareta och barnen Sofie, Samuel och Simon med familjer.
Prosten Alf Johansson blev 68 år.
Prosten Alf Johansson blev 68 år.
Foto: Privat

Det lyste i fönstret på pastorsexpeditionen på morgonen då de första var på väg till sina arbeten i samhället. Prosten Alf var redan på plats. Och de kände honom väl. Han var inte bara först, han var ofta den som också stannade kvar längst vare sig det var i kyrka eller församlingshem. Likväl upplevde barnen honom som en engagerad och närvarande förälder.

Född i ett arbetarhem på landet lärde han sig tidigt att arbete tog både tid och krävde tålamod. Det var i Madesjö. Där samlades bygdens ungdomar i den kyrkliga ungdomskretsen och många var de som sedan blev präster. Och här träffade han sin Margareta som han först mött i byskolan.

Om Madesjö präglades av klassisk kyrklighet så innebar hans första tjänst möte med klassisk frikyrklighet i Vaggeryd. Där hälsade man varandra med ”frid”, konstaterade Alf och gjorde då detsamma.

Här bland skogar, berg och dalar sjöng man om pärleporten och stad ovan molnen. Det utökade Alfs sångrepertoar både hemma och på expeditionen där han gick sjungande till kopiatorn.

Som kyrkoherde i Dörby blev han också kontraktsprost liksom senare i den sista tjänsten som kyrkoherde i Mönsterås.

Vid överläggningar mellan biskop och prostar satt han ofta långt ner men trädde fram genom sina inlägg och på telefonlistan över prostar att ringa till i förtrolighet stod han högt upp. På eftersitsen var han den som satt kvar längst. En iakttagande blick med sinne för humor och snar till skratt gjorde att man alltid hade roligt då Alf var med.

Hans fackliga engagemang innebar att vi även mötte honom i förhandlingar på var sin sida om bordet. Då var han tydlig och klar över våra olika roller.

Som enhetschef och sedan kanslichef på stiftskansliet i Växjö hade han både sin erfarenhet som präst och prost och facklig företrädare att falla tillbaka på. Han var ledaren som skapade god miljö för medarbetarna att verka i och gav dem trygghet i tjänsten. Det svåra väjde han inte för.

Tillbaka i församlingstjänst fann han sig åter till rätta och såg fram emot en tid då han som pensionär skulle få leva ut denna sin kallelse från Madesjö än mer.

Så blev det inte. När arbetsdagen var slut fick han veta att det var slut. På Madesjö kyrkogård ska han vila och må han göra det i frid.

Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus och tidigare biskop i Växjö

Jan-Olof Johansson, biskop emeritus i Växjö