Annons

”Gunvor var en lärare man hade respekt för, hon var saklig, lugn och kunnig”

Lärarinnan Gunvor Andersson, Eka, Fårbo, har gått ur tiden när maj månad var som vackrast. Hon blev 85 år och sörjes närmast av maken Finn samt döttrarna Ingela och Katerina med familjer.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 7 juni 2022 • Uppdaterad 8 juni 2022

Gunvor är uppväxt i Källa på Öland där föräldrarna drev lanthandel. Hon gavs möjligheten att studera och examinerades till lärare. Hennes första uppdrag kom att bli i Krokstorp där även lärarbostad fanns tillgänglig. Under sommarledigheten var hon aktiv som simlärare. Finn, sin blivande make, träffade hon just under en sommarledighet och de fick tillsammans många lyckliga år. Så småningom gick flyttlasset till Fårbo där paret också på 1960-talet köpte sitt första hus. Döttrarna Ingela och Katerina är uppväxta i Fårbo under en inflyttningsperiod på orten till följd av utbyggnaden av kärnkraften i Simpevarp. Senare förvärvades Eka som var Finns föräldragård.

Gunvor var en lärare man hade respekt för, hon var saklig, lugn och kunnig och som förälder var man nöjd om man fick sitt barn i hennes klass. Vi är många som följt de traditionella skolavslutningarna i Misterhults kyrka där lärare och barn tågade in i den ljuvliga tid som råder i juni månad. Det här var på den tiden då man tillät psalmsång och något Guds ord från prästen vid skolavslutningar, något som numera verkar otillåtet. Kyrkan var alltid fylld till sista plats vid dessa avslutningar.

Annons

På fritiden ägnade Gunvor sig gärna åt badminton i den nya sporthallen i Fårbo men när sommaren kom och läsåret var slut bar det alltid i väg till huset i Källa. Här tillbringade hon och familjen alla somrar utan undantag och vi hade förmånen att under ett antal år fira midsommar tillsammans med Finn och Gunvor samt goda vänner.

Trettondedagsafton firades vanligtvis i Eka. Gunvor förberedde alltid kluriga frågor som handlade om allt från musik till världshändelser, författare och nutid. Vi indelades i lag och tävlingen pågick under stor inlevelse under kvällen. Pris gick till bästa par.

Vi har också haft förmånen att umgås med Gunvor och Finn under resor, middagar samt underhållande shower där kronan på verket var Sven-Bertil Taube och Ulf Björlin på Berns.

Under senare år har Gunvor vårdats på gruppboende i Oskarshamn där hon enligt utsago varit en mönsterpatient.

Vi är många som sörjer en god vän, en fin människa som alltid hade något klokt att komma med. Vi är tacksamma för allt. Må Gunvor vila i frid.

Per och Barbro Nordén

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons