GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Gunnars predikningar var alltid väl genomtänkta och kunde ibland innehålla någon passande vers av Gustaf Frödings dikter”

Prosten Gunnar Filip Hjulström, Kalmar, har i en ålder av 86 år gått ur tiden. Han var född i Uppsala och efterlämnar hustru, två söner och en dotter med familjer.
Publicerad 29 juni 2022

Under sin studietid i Uppsala träffade han sin blivande maka, sin livskamrat Stina-Clara som studerade till sjuksköterska och själv studerade han teologi. Vigseln mellan dessa två kom att ske i Kalmar domkyrka 1962 och tillsammans fick de 60 lyckliga år.

Biskop David Lindquist i Växjö stift var uppe i Uppsala och talade med blivande präster. Han ville då att Gunnar skulle komma till Växjö stift som då hade ont om präster. Biskopen menade att det kunde vara lämpligt eftersom Stina-Clara kom från Kalmar. Det blev ett skäl för Gunnar att säga ja.

Gunnar kom att prästvigas i Växjö domkyrka 1963 och första tjänsten för honom blev i Löts församling på Öland. Där tjänstgjorde han fram till 1972 då han lämnade tjänsten och installerades som kyrkoherde i Glömminge pastorat och 1986 blev han kontraktsprost i Ölands södra kontrakt. Denna tjänst hade han fram till sin pension 2001.

Min första kontakt med Gunnar blev sommaren 1980 då jag tillträdde en komministertjänst i pastoratet och Gunnar var då kyrkoherde i Glömminge, Algutsrum, Norra Möckleby, Gårdby och Sandby församlingar. Vi kom att etablera en mycket god vänskap och det var så gemytligt att få träffa honom under några timmar varje vecka och planera veckans arbete. Vid dessa tillfällen berättade han om sin erfarenhet inom den kyrkliga verksamheten. Han delade också med sig av sitt stora intresse av hjärnans utveckling. Det kunde bero på sin hustrus arbete som distriktssköterska på Öland.

Ett annat område som intresserade honom var Gustaf Frödings dikter. Han kunde gå i Glömminge prästgård och memorera en dikt, som skulle passade vid en högtidsdag eller vid ett sammanträde i församlingarna. Gunnars predikningar var alltid väl genomtänkta och kunde ibland innehålla någon passande vers av Gustaf Frödings dikter. Det som förvånade mig och säkert många av oss som kände Gunnar var att han spelade gitarr och sjöng då de dikter som var tonsatta. Det var en av sönerna som berättade om hans musicerande.

Fritidshuset på östra sidan av Öland blev en viktig och omtyckt tillflyktsort för Gunnar och familjen. Dit han ofta drog sig tillbaka från det dagliga arbetet.

Vi saknar Gunnar och tänker med stor medkänsla på hans hustru Stina-Clara och Melker, Johan och Charlotta med familjer.

Vännerna Thorsten och Gerd Zielfeldt

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.