Gunnar Nilsson

Familj • Publicerad 30 mars 2010

En mycket kreativ föreningsmänniska har gått ur tiden. Efter ett mycket innehållsrikt avled Gunnar Nilsson, Mönsterås, efter en tids sjukdom den 11 mars. Våra vägar möttes en marsdag 1961 i Pataholm och har sedan dess har vi sammanstrålat i gemensamma intressen.

1960 bildades Pataholms Folkdansgille och Gunnar var under fem år dess ordförande. 1961 hölls första julmarknaden i Pataholm vars idégivare var Gunnar. Julmarknaden firar 50-årsjubileum nu i december. Gunnar kom med förslaget om att Pataholms Folkdansgille skulle tända en tjärdal. Man renoverade en gammal tjärdal i Häggemåla som var i bruk 1918 sista gången. Den följdes av ytterligare en. Renoveringen av en torgvagn för några år sedan var ett projekt som Gunnar deltog aktivt i.

I mitten av 1980-talet var han ordförande i Stranda hembygdsförening och under den tiden genomfördes arrangemanget Gammaldags i Stranda som blev mycket populärt. Sedan år 1968 var Gunnar medlem i SPF Strandaveteranerna och under fem år tillhörde han dess styrelse.

Gunnar var en mycket skicklig slöjdare och han tillverkade många svepaskar och svepfat med karvsnitt och annan träslöjd av hög kvalitet. Han var även aktiv medlem i slöjdföreningen Månsken.

Politiskt gjorde han sin samhälleliga plikt i Mönsterås byggnadsnämnd och centrala byggnadskommittén under tiden när bland annat Ljungnässkolan och församlingshemmet byggdes.

Arne Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.