GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Gudstjänsten låg honom varmt om hjärtat, särskilt nattvardens firande”

Kyrkoherde Lars Rye-Danjelsen, Revsudden, har gått ur tiden efter en kort sjukdom. Han blev 86 år.

Han föddes i Lund 1934. Föräldrar var Eugen Rye-Danjelsen och hans hustru Karin. Lars växte upp som prästbarn i Björkö-Alholma i östra Roslagen. Det lilla kapellet från 1890 blev hans barndoms kyrka. 1956 tog han studenten vid Fjellstedtska skolan i Uppsala. 1960 prästvigdes han i Växjö domkyrka av biskop Elis Malmeström.

1957 ingick Lars äktenskap med Sylvia Claesson från Norrala. De fick barnen Mikael, Gabriel och Anna. Efter kortare tjänst i Växjö domkyrka och Hallaryd blev Lars 1963 kyrkoadjunkt i Öjaby, och när pastorat bildades blev han dess kyrkoherde. Sylvia var hela vägen hans trogna följeslagerska. Ännu kan Växjöbor berätta hur hon troget kom med barnvagnen till tidebönerna i Växjö domkyrka. I Öjaby skulle Lars komma att utföra sin livsgärning under 36 år. Gudstjänsten låg honom varmt om hjärtat, särskilt nattvardens firande. Den lilla medeltidskyrkan vid Helgasjöns strand gav rika möjligheter. Lars hade en gåva att samla ungdomar kring sig. Kyrkan, prästgården och det församlingshem som han var med om att bygga blev en mötesplats inte bara i församlingens liv, utan också för en hel generation av stiftets yngre präster. Han blev en förmedlare mellan äldre och yngre generationers sakramentala fromhet.

Lars var en hängiven och duktig seglare. Som pensionärer flyttade Sylvia och Lars till Revsudden vid Kalmarsund. Där, i sin morfar lotsens stuga, omsvept av Kalmarsunds vindar, fick han många år. Också här gjorde han tjänst som präst och kunde ta med konfirmanderna ut på segelturer. Varje söndag deltog han i gudstjänsten, ofta i Två systrars kapell i Norrliden i Kalmar, alltid prydlig, alltid prästklädd. Lars och Sylvia var aktiva deltagare i bönegemenskapen Sodalitium och Sorores Sancti Sigfridi. Vart helgsmål firades med familjen genom vesper i kyrkan och Sv ps 512 och Sv ps 189 var viktiga för Lars.

Vårterminen 1961 hade Lars ett halvårs stipendium för studier vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem. Det gav honom ett intresse för hebreiska och för det judiska folket. Det ledde fram till boken Judisk utläggningstradition (1981). Under en period deltog han också i Östrabo-seminariet, det vetenskapliga forum som instiftats av biskop Jan-Arvid Hellström.

Christian Braw

Läs mer