unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Genom sin vänliga och omtänksamma personlighet kommer hans minne att leva kvar”

En för många känd profil i Bäckebo församling har efter en tids sjukdom lämnat sitt hem och sin hembygd. Bert Jonsson, 87 år, från Balebo blev sin hembygd trogen under hela sitt liv. Han föddes 1932 som enda barnet och Balebo blev hans hem under alla år. Hans föräldrar var fjärdingsmannen Carl Jonsson, född 1876 och hans mor Alice, född 1898. Med djupa rötter i sin hembygd kom Bert under alla år att engagera sig i bygdens liv och utveckling. Efter konfirmation i Bäckebo kyrka blev det trädgårdsarbete vid växthusen i Luvehult. Därefter militärtjänstgöring vid flottan i Karlskrona och sedan arbete som lastbilschaufför hos Ruben Rosenlund. Under de senare åren fram till sin pension arbetade Bert som vaktmästare på Bäckebo kyrkogård. Där gjorde hans intresse för blommor och växter att kyrkogården blev till en prydnad för bygden.

Förutom engagemang i sitt arbete och skötsel av det gemensamma hemmet tillsammans med hustru Sonja, var Bert Jonsson aktiv i ett flertal föreningar och dess styrelser. Han var med att gräva brunnar och bildade Balebo vattenförening. Han var under många år aktiv i Bäckebo Rödakorskrets. Under ca tjugo år var han utsedd som nämndeman i Kalmar tingsrätt och som förtroendevald i styrelsen för Ålems sparbank.

Därtill kan nämnas hans engagemang i Bäckebo idrottsförening och arbetet i styrelsen för Bäckebo Bygdegårdsförening. Ännu lever de som minns hans engagemang i GDV – gammeldansens vänner – och när han deltog i riksfinalen i CUF:s frågesportstävlan, där hans lag kom på andra plats. Det kom att bli många olika intresseområden i hans liv.

 Ett område som kom att vara viktigt under alla år var hans intresse för hembygdshistoria och den uppmuntran och det stöd han gav till Bäckebo sockens Hembygdsförening och dess arbete. Genom sin vänliga och omtänksamma personlighet kommer hans minne att leva kvar i vår förening. För detta vill föreningen uttrycka sin stora tacksamhet.

Styrelsen för Bäckebo sockens Hembygdsförening genom Stig Erixon