GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Frans gick bort eftersom man inte kan säga R i Kalmar”

Flicknamn är mycket lättare att komma på menar Madelene Ekholm. Därför fick hon och sambon kämpa för att hitta rätt namn till sin förstfödde son.
– Pojknamn är ganska svåra, vi skickade in lappen till Skatteverket två dagar före deadline, berättar hon.
Drag • Publicerad 16 december 2022 • Uppdaterad 17 december 2022
Madelene Ekholm och Ludvig Petersson, Drag, fick den 10 augusti en son som heter Lowe Ekholm. Vikt 3820 g, längd 54 cm. Syskon: Ellie och hunden Elda.
Madelene Ekholm och Ludvig Petersson, Drag, fick den 10 augusti en son som heter Lowe Ekholm. Vikt 3820 g, längd 54 cm. Syskon: Ellie och hunden Elda.Foto: Ditt Ögonblick

Hur mår guldklimpen Lowe?

– Just nu är han inte på topp, han är ganska förkyld, snorar och hostar och sover dåligt. Men annars är han pigg och glad. Det är hans andra eller tredje förkylning, det blir ju så när syrran går på förskola. Ellie, som är två år och fyra månader, föddes under pandemin och hon var inte sjuk alls i början.

Var han beräknad till den 10 augusti?

– Nej, han var några dagar sen, han var beräknad till den 7 augusti. Men med Ellie gick jag över nästan två veckor så Lowe var snabbare.

Hann ni i tid till förlossningen?

– Jadå, vi åkte in i god tid. Men det var lite mer stressande med barn nummer två. Just den dagen hade vi det lite svårt med barnvakt men det löste sig, mamma tog hand om Ellie och farfar tog hand om Elda. Förlossningen gick bra men det var många som föddes det dygnet, jag tror att det var nästan tio barn så det var full rulle och lite ansträngt på BB så vi åkte hem dagen efter.

Vad sa Ellie när ni berättade att det skulle komma ett syskon?

– Hon förstod ingenting. Vi försökte berätta och vi läste böcker om syskon men nä, hon hade inget som helst intresse för magen. Hon tyckte bara att den var i vägen när hon ville kramas, haha! Men man kan inte förvänta sig att en så liten ska förstå allt vad det innebär med att få ett syskon.

Ludvig Petersson med dottern Ellie och nyfödde sonen Lowe Anders Erik Ekholm.
Ludvig Petersson med dottern Ellie och nyfödde sonen Lowe Anders Erik Ekholm.Foto: Privat

Hur reagerade hon och er hund Elda när ni kom hem med Lowe?

– Ellie blev glad, hon sprang fram och ropade titta och tyckte han var fin. Hon var exalterad i ungefär en minut sedan ville hon prova hans babysitter. Elda kom fram och hälsade, viftade på svansen och slickade på honom sedan var hon nöjd. Hon har ju varit med om det här en gång förut.

Hjälper Ellie till på något sätt?

– Hon är väldigt gullig och omtänksam överlag, hon tycker om att klappa och få honom att skratta, ge honom nappen och köra vagnen.

Är det någon skillnad på att ha ett och två barn?

– Det är ganska stor skillnad tycker jag. Vi har ju även Elda så ibland känns det som om vi har tre barn. Det blir mycket mer pusslande och logistik, det är svårt att räcka till. Men Lowe är snäll och smidig.

Elda, en blandras mellan shih tzu och lhasa apso, med minihusse Lowe Ekholm.
Elda, en blandras mellan shih tzu och lhasa apso, med minihusse Lowe Ekholm.Foto: Privat

Visste ni att det skulle bli en kille?

– Ja, det syntes på ultraljudet.

Hur kom ni fram till namnet?

– Det satt långt inne. Pojknamn är ganska svåra, vi skickade in lappen till Skatteverket två dagar före deadline. Vi valde mellan Tage och Frans men Frans gick bort eftersom man inte kan säga R i Kalmar, haha! Synd, det var min favorit. Men vi landade till slut och enades om Lowe. Det är fint, enkelt att säga och skriva.

Heter han något mer?

– Lowe Anders Erik Ekholm. Anders är efter Ludvigs farfar och Erik efter min farfar men också från Ludvigs morfar som heter Sven-Erik.

Har ni planerat dop?

– Njae, vi gör nog som med Ellie och har en namngivningsceremoni framåt sommaren.

Ellie Ekholm är en stolt storasyster, även om intresset för lillbrorsan Lowe Ekholm inte är på topp hela tiden.
Ellie Ekholm är en stolt storasyster, även om intresset för lillbrorsan Lowe Ekholm inte är på topp hela tiden.Foto: Privat

Hur gör ni med föräldraledigheten?

– Vi har inte spikat det riktigt än men sist var jag hemma i ungefär ett år och sedan tog Ludvig över och var hemma ett halvår. Vi gör nog något liknande nu.

Hur ska ni fira jul?

– Den blir lite utspridd, det blir julafton flera gånger eftersom vi firar på olika ställen. På julafton är vi hos Ludvigs familj i Kalmar och lite senare får vi nog besök av mina föräldrar.

Vad händer i helgen?

– Vi ska väl försöka skapa lite julkänsla, kanske träffa några vänner om förkylningarna tillåter. Det har varit mycket sjukdom i höst och mycket som vi fått ställa in. Förhoppningsvis blir det lite tid över att vila upp sig på.

Vill du också visa upp din guldklimp på familjesidorna?

Fyll i formuläret här.

Guldklimpar är ett redaktionellt material och kostar inget.

...

Läs de senaste intervjuerna med nyblivna föräldrar:

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.