Från storstaden Rio till Rörshult

Förunderliga äro ödets vägar. Kärleken till en svensk pojke medförde att Jesuina De Da Coneceicao lämnade femmiljonstaden Rio de Janeiro, Brasilien, och flyttade till det främmande landet Sverige, där hon bosatte sig i en röd stuga i skogen i Rörshult, Algutsboda.
Familj • Publicerad 26 juli 2005
Brasililanskan Jesuina från Rio de Janerio i det svenska sommarlandet i den lilla Algutsbodabyn Rörshult. FOTO: Bengt Johansson.
Brasililanskan Jesuina från Rio de Janerio i det svenska sommarlandet i den lilla Algutsbodabyn Rörshult. FOTO: Bengt Johansson.Foto: 

Kärlekens låga tändes sommaren 1995. Lennart Göransson var på semesterresa i Brasilien när han på en restaurang i Rio De Janeiro händelsevis träffade den brasilianska flickan Jesuina. Romansen höll i sig och efter ett par år, sommaren 1997, lämnade Jesuina den brusande storstaden, hem och anhöriga för att ingå giftermål och flytta till en röd liten stuga bland granar och tallar i Rörshult. Vigseln skedde hos Lennarts syster i Nässjö.

- Omställningen var till en början svår, säger Jesuina. Första tiden kände jag mig ensam och isolerad i det nya landet och bland alla obekanta människor. Men jag kom i gång med språkstudier i svenska och jag cyklade varje dag den 13 kilometer långa vägen genom skogen mellan hemmet och gymnasiet i Emmaboda. Längre fram, när barnen kommit till världen, blev tillvaron lättare. Våra barn är femårige Lennart (junior) och treårige Alexander.

Men Jesuina säger att hon från sitt hemland alltjämt saknar den enkla och fria samvaron vänner och grannar emellan, det lättsamma och kamratliga umgänget.

Språkkunnig

Torsdagen den 28 juli fyller Jesuina Göransson 40 år. Hemma i Rio de Janeiro har hon sina brasilianska anförvanter, fadern är journalist och författare, modern är kokerska.

Jesuina är utbildad grundskollärare, hon har varit politiskt aktiv och är mycket språkkunnig. Förutom modersmålet, som är portugisiska, talar hon engelska och spanska samt numera också en fungerande svenska.

Hon fortsätter också sina språkstudier i svenska på gymnasiet i Emmaboda.

Den svenska vintern

- Jag anser det viktigt att våra barn ska så mycket som möjligt få vistas hos föräldrarna och i sin hemmiljö, säger Jesuina.

Därför är småttingarna på dagis blott under förmiddagarna. Ordningen är möjlig eftersom pappa Lennart jobbar nattskift på sågverket i Broakulla och tar hand om barnen efter det han sovit ut under förmiddagen. Senare återvänder Jesuina från gymnasiet och återförenas med familjen i hemmet.

Landsbygden och närheten till naturen är också den bästa miljön för barn under uppväxtåren, hävdar Jesuina. Men den svenska vintern är lång, trist och enformig. Mörkret känns värre än kölden. Och snötäckt mark hade Jesuina aldrig skådat förrän hon kom till Sverige. Men Jesuina har också upplevt den svenska vinterns skönhet och tjusning när hon från stugtrappan hemma i Rörshult i den månljusa kvällen blickat ut över vitklädda skogar och mot en stjärnklar himmel. Då kan det vara storslaget, det svenska vinterlandskapet.

Kändisar

- Sverige och svenskarna är förvisso alls inte obekanta bland brasilianerna i allmänhet, säger Jesuina. Det svenska fotbollslandslaget, som flera gånger tampats med brassarna om VM-guld, nämns med stor respekt och aktning.

Drottningen Silvia och det svenska kungahuset är också kändisar. Drottningen har ju brasilianskt påbrå och bodde i Brasilien innan hon, precis som Jesuina, fastnade för en svensk pojke och flyttade till Sverige.

BENGT JOHANSSON

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.