unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Framför allt var han omtänksam och plikttrogen mot familj och skolbarn”

Vår far Börje Danielsson, Madesjö, lärare och rektor, finns inte mer. Den 1 juni avled han lugnt och stilla på sjukhuset i Kalmar, knappt fyra veckor före sin 90-årsdag den 27 juni.
Börje Danielsson, Madesjö, blev 89 år.
Börje Danielsson, Madesjö, blev 89 år.
Foto: Privat

Vi anhöriga söner hade varslats om att hans tillstånd hade försämrats. Jag blev den förste att besöka honom, sedan kom Torkel, Martin och Henrik. Tack vare ett negativt covid-19-test dagarna innan slapp han att under sin sista tid uppleva vårdpersonalen i skyddsutrustning.

Börje föddes 1930 i Ronneby i Blekinge. Hans far var Fritz Danielsson som var frikyrkopastor och hade rötterna i Skellefteåtrakten i Norrland. Modern Hilda Danielsson växte upp i Västergötland.

Traditionen var att ungefär vart sjätte eller sjunde år önskade församlingen byta pastor. Så kom det sig att när Börje var barn flyttade familjen då och då. I Kalmar län bodde de några år i Torsås men sedan också i Högsby.

Sin blivande hustru Inger Nordkvist från Getnabo i Torsås kommun träffade han på Runnö utanför Oskarshamn en sommarsöndag i början av 1950-talet. Hon var där och tittade på platsen som småskollärarinna. Fritz Danielsson hade sommarstugan i närheten av skolan och av en händelse var Börje på besök.

Lärarbanan började i Abbetorp, fortsatte till Alsterbro och vidare till Madesjö dit han kom 1967 och blev den nye, unge rektorn.

Jag minns honom som en förälder som det var ordning och reda med. Framför allt var han omtänksam och plikttrogen mot familj och skolbarn. Vuxna ute i samhället som hade det svårt engagerade också honom.

Han var aktiv i den lokala Röda kors-föreningen och jobbade under årtionden som ordförande för Nybro-Madesjö Majblommekommitté samt var med i den lokala FN-föreningen.

Efter uppväxten i pastorshemmet var de kristna traditionerna och tron viktig. Han var mycket händig liksom sin far Fritz. Det hade avgjort det hela för Inger, som älskade honom men också gamla saker och hade ställt den avgörande frågan inför ett möjligt äktenskap ”Kan du snickra?”. Det kunde han. Åren som följde fylldes sedan av att samla och fixa till såväl små gamla saker som större som torp. Han hade alltid något projekt på gång nere i verkstaden i källaren. Han var utmärkt på att laga mat, och tyckte mycket om att arbeta i trädgården med alla blommor.

Mot slutet av livet deltog han gärna i gudstjänsterna på Strandvägens särskilda boende i Nybro.

Vårt sista samtal handlade inte om hans sjukdom, nej, det gällde släktforskning. Börje hade fortfarande ett bra minne och frågor kvar. Under många år hade vi släktforskat ihop.

Må vår pappa vila i frid.

Jörgen Danielsson

Henrik Berglund

Torkel Danielsson

Martin Danielsson