Annons

Förstagångsmamman: ”Jag blev ställd när det visade sig vara en pojke”

Hur kul är det att som gravid med värkar åka tolv mil i vinterväglag till ett helt annat sjukhus än vad som var bestämt från början? Absolut ingen höjdare enligt Bodil Wetterbro som distraherade sig med favoritmusik på högsta volym.
– Det var fullt på förlossningen i både Linköping och Norrköping, det kändes faktiskt inte så bra, säger förstagångsmamman som fick föda i Jönköping.
Publicerad 21 juni 2024
Bodil och David Wetterbro, Klockrike, fick den 28 januari en son som heter Joar. Vikt 3600 g, längd 50 cm. Syskon: Hunden Arja. Bodil kommer från Mönsterås.
Bodil och David Wetterbro, Klockrike, fick den 28 januari en son som heter Joar. Vikt 3600 g, längd 50 cm. Syskon: Hunden Arja. Bodil kommer från Mönsterås.Foto: Satu Knape

Hur mår guldklimpen Joar?

– Han mår bra, han är en väldigt nöjd liten pojke, särskilt när han har ätit och sovit. Två, tre gånger per natt vill han ha mat och när jag ammat honom somnar han om. I slutet av juni blir han fem månader och han är en nyfiken person, han gillar att känna på olika material, han följer det som händer runt honom och är det något ljud som hörs så vill han veta vad det är. Han är ganska lugn i sin personlighet.

Annons

Föddes han på beräknad dag?

– Nej, han var beräknad till den 20 januari och att han skulle födas i Linköping. Men när det var dags så var det fullt på förlossningen i både Linköping och Norrköping, det kändes faktiskt inte så bra. Jag var ju förstföderska och visste inte vad jag hade framför mig. Att åka tolv mil i vinterväglag till förlossningen i Jönköping med värkar som tilltog var ingen höjdare, så mycket kan jag säga. För att distrahera mig spelade jag mina favoriter på Spotify på jättehög volym i bilen, vi dånade bokstavligen fram.

Hur lång tid tog det från att värkarna började tills han var född?

– Värkarna kom igång på fredagskvällen, vi var framme i Jönköping vid 12.30 på lördagen och 04.30 på söndagsmorgonen föddes han.

Nyfödda

Vill du också visa upp din guldklimp på familjesidorna?

Fyll i formuläret här.

Guldklimpar är ett redaktionellt material och kostar inget.

Hur känns det att bli mamma?

– Väldigt bra, väldigt bra. Joar var väldigt efterlängtad. Visst är det en omställning att bli mamma och det är en speciell känsla att ha en så liten person så nära sig hela tiden. Det är roligt, mysigt och känns otroligt bra.

Joar Nils Tommy Wetterbro föddes den 28 januari.
Joar Nils Tommy Wetterbro föddes den 28 januari.Foto: Privat

Visste ni att det skulle bli en pojke?

– Nej, det blev en överraskning. Både David och jag hade känt på oss att det skulle bli en flicka, vi var säkra på det och jag ska ärligt talat säga att jag blev ställd när det visade sig vara en pojke. Könet spelar naturligtvis inte någon roll, vi är lika glada oavsett, men han var verkligen en överraskning.

Hur kom ni fram till namnet?

– Vi hade några förslag och pratade främst om Otto, Jon och Nils men inget namn var klockrent. Vi testade Otto några dagar och sedan testade vi Joar, som fanns med på vår lista men längre ned. Vi kände snabbt att Joar var rätt.

Annons

Ska han heta något mer?

– Han heter Joar Nils Tommy Wetterbro. Nils finns i både Davids och min släkt och Tommy heter både min pappa och Davids pappa.

Blir det dop eller namngivning?

– Vi hade faktiskt dop den 8 juni samtidigt som vi gifte oss. Vi hade planerat att gifta oss och bokat lokal och kyrka redan innan vi visste att Joar skulle komma.

När föräldrarna bestämde datum för bröllopet den 8 juni visste de inte att de skulle få möjligheten att kombinera det med sin förstföddes dop.
När föräldrarna bestämde datum för bröllopet den 8 juni visste de inte att de skulle få möjligheten att kombinera det med sin förstföddes dop.Foto: Privat

Ni har en hund, Arja, hur reagerade hon när ni kom hem med Joar?

– Hon var hos vår granne och när vi hämtade henne och hon kom in i huset var det som att hon förstod att det kommit en liten människovalp. Hon är en åttaårig finsk lapphund och väldigt snäll. Hon hälsade på honom, luktade och slickade honom på huvudet och sedan var det bra.

Hur kommer det sig att du lämnat Mönsterås och kusten till förmån för Klockrike i Motala kommun?

– Jag har flyttat runt ganska mycket, jag pluggade i Lund, jobbade i Umeå och sedan hamnade jag på SMHI i Norrköping. Så träffade jag David och flyttade till Klockrike.

Var träffades ni?

– På Match.com faktiskt. I sommar är det fem år sedan vi blev tillsammans.

Annons

Vad händer i midsommarhelgen?

– Vi firar nog i Eksjö hos Joars farmor och farfar, Lillemor och Tommy. Det finns ett midsommarfirande vid campingen som vi kanske besöker, det är planen men det är Joar som styr vår tillvaro, haha!

Läs fler föräldraintervjuer:

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons