GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Första gången jag träffade Ulf Krook hade han läderboots och något av en attityd”

Författaren Ulf Krook, Stockholm, har efter en kort tids sjukdom gått bort 48 år gammal. Han föddes i Borgholm och växte upp i Färjestaden. Han efterlämnar frun Nanna och hennes dotter, samt sin mor Gunilla.
Publicerad 30 oktober 2021
Författaren Ulf Krook blev 48 år.
Författaren Ulf Krook blev 48 år.
Foto: Privat

Första gången jag träffade Ulf Krook hade han läderboots och något av en attityd. Det var vid uppropet till Sveriges då mest prestigefyllda författarskola. Ulf hade dessutom nyligen utsetts till ett stort författarlöfte av en tung litterär tidskrift. Det imponerade på oss andra, vilsna, vi som i hemlighet delade övertygelsen om att ett administrativt misstag låg bakom just vårt antagningsbesked.

Ulf och jag fann snart att vi gillade samma musik, samma kokkonst, samma spritsorter och samma litteratur. Det var med andra ord givet att vi skulle bli nära vänner.

Ulf levde för litteraturen. Under skoltiden skrev han hårt åtskruvade noveller i Raymond Carvers anda. Han hade tidigt förlorat sin far, något han sällan talade om. Men faderns död hade, som han sade, slagit upp ett hål i honom. Förlust och kärlek var återkommande teman i hans texter.

Noveller låg inte i tiden. Ulf lät sig inte nedslås utan tog ett halvtidsjobb för att kunna fortsätta att skriva. I dialog med Birgitta Trotzigs författarskap skrev han en i alla avseenden stor roman. Den var förlagd till hans uppväxts Öland, en plats han visserligen hade lämnat bakom sig, men som aldrig riktigt lämnade honom. Han gav sig därefter in i en djupt personlig text utifrån Shakespeares Othello. Den lovade att bli det storverk han tvivelsutan hade i sig.

Det litterära engagemanget inskränkte sig inte till det egna skrivande. I flera år var han verksam i det ideellt drivna kvalitetsförlaget Autor. Han var också delaktig i översättningar och redaktionellt arbete med antologier.

Han ägde en sällsynt kombination av allvar, ärlighet, nyfikenhet, generositet och värme som gav honom många vänner. Han var också en skarpsynt läsare – flera namnkunniga författare vände sig till Ulf för att få hans hjälp i arbetet med sina manus.

Under slutet av pandemin gick vi timslånga promenader på Skogskyrkogården i Stockholm. Ulf hade nyligen träffat sitt livs stora kärlek och vi talade ofta om den förestående familjebildning han så länge längtat efter. I början av sommaren kom oväntat sjukdomsbeskedet. Han gavs aldrig någon chans.

Häromveckan återkom vi till Skogskyrkogården; den här gången för att begrava honom.

Jag är så tacksam över att jag fick vara hans vän.

Peter Fröberg Idling

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.