unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter
Minnesord

”För Rosa var ett öppet och gästfritt hem viktigt”

Rosa Olsson, Appleryd, Torsås, avled den 22 april i en ålder av 92 år. Hon föddes 1927 på gården i Appleryd.

Gården köptes av hennes farfar, och hennes föräldrar Josef och Hilda Andersson övertog den och brukade den. Där växte Rosa upp som äldst av tre systrar och gick i folkskola i Appleryd. Sedan utbildade hon sig till sömmerska och gick på hushållsskola.

Ett av hennes livs viktigaste höjdpunkter var giftermålet med Arnold Olsson. Tillsammans övertog de Rosas föräldragård. Här fick Rosa och Arnold fem barn, som fick växa upp i en trygg och varm kristen miljö. Hon drev tillsammans med Arnold sin föräldragård vidare. Först med nötkreatur, sedan med höns och svin.

För Rosa var ett öppet och gästfritt hem viktigt. Alla var välkomna till hemmet i Appleryd och det bjöds på mat, kaffe, samtal och gemenskap.

Hon var också engagerad i EFS, Evangeliska fosterlandsstiftelsen, lokala arbete i missionsförening, syförening, missionsauktioner och samlingar av olika slag. Rosa var också söndagsskollärare och barnledare under 50 års tid, varje vecka. Det var främst genom handling som hon visade sin gudstro, genom att bry sig om sina medmänniskor. Hon bjöd ofta på tårta och wienerbröd eller brödbullar.

Vävning och sömnad fanns med under hennes liv. Hon sydde alla kläder till oss barn. Det var byxor, jackor, examensklänningar, hembygdsdräkter och brudklänningar. Vävningen kom att betyda mer och mer de senare åren. Otaliga är de trasmattor och handdukar hon gav bort. När Rosa var nästan 90 år vävde hon alla gardiner till Appleryds gamla skola som numera ägs av EFS missionsförening. Det var cirka 50 meter gardinväv av högsta hemslöjdskvalitet.

Rosa fick tillsammans med sin Arnold leva ett rikt liv. Men hon fick också möta motgångar. En stor sorg var när yngsta dottern Maria dog, endast 15 år gammal.

Rosa sörjes närmast av oss, barnen Anders, Katarina, Sören och Margareta med våra familjer och systrarna Eva och Ulla samt övriga släktingar och vänner.

Rosa i Appleryd lämnar stort tomrum efter sig i bygden där hon levt och verkat i nästan 93 år. Många känner stor tacksamhet för vad hon fått betyda.

Anders Olsson, Katarina Dahlberg, Sören Olsson och Margareta Olsson