GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”För oss som fick möjligheten att arbeta tillsammans med Thomas lever hans minne kvar”

Thomas Carlzon har lämnat oss efter en tids sjukdom. Han blev 66 år gammal. Thomas arbetade på Ikea i 45 år och efter alla år i Ikea tjänstgjorde han som landshövding i Kalmar län 2017–2019.
Publicerad 16 augusti 2022

Inom Ikea gick Thomas den så lärorika ”långa vägen”. Från kundtjänst på varuhuset i Älmhult, via alltmer ansvarsfulla befattningar inom sortiments- och produktutveckling, till vd för Ikea AB. Och från Ikea-medarbetare i Älmhult till offentlig person i rollen som landshövding.

Många av oss minns hans tid som chef för affärsområde Belysning i Ikea of Sweden. Han skapade ett arbetsklimat kring sig där Ikea-värderingarna inte behövde nämnas – de fanns alltid närvarande i det dagliga livet. Att jobba tillsammans, att bygga på varandras styrkor, att söka de enkla lösningarna. Han visade förtroende, spred entusiasm och var alltid just Thomas. Oförställd, genuin, bottnad.

Hans sista år i Ikea, som vd för Ikea AB, agerade han som en sammanhållande länk för Ikea-verksamheterna i Älmhult. I den rollen utvecklade han samarbetet med kommunen, länsstyrelsen och andra i nätverket av aktörer kring Ikea i Älmhult. Visst kunde han utmana och ifrågasätta, skapa en och annan konflikt, men alltid med en frimodig, optimistisk grundton.

En förebild i Ikea har gått ur tiden. För oss som fick möjligheten att arbeta tillsammans med Thomas lever hans minne kvar.

Vännerna på Ikea

genom Jörgen Svensson och Lars Dafnäs

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.