GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”För bibliotekskunder och kollegor stod Stina för en omfångsrik beläsenhet”

Stina Ekvall, Kalmar, har avlidit i en ålder av 102 år. Hennes närmaste är sönerna Björn och Johan med familjer.
Publicerad 20 augusti 2022

Under hela sitt yrkesverksamma liv blev Stina Ekvall trogen ”sitt” och ”mitt” bibliotek, Kalmar läns- och stadsbibliotek. Under åren blev vi nära vänner. För bibliotekskunder och kollegor stod Stina för en omfångsrik beläsenhet med intresse att delge sina läsupplevelser till dem hon mötte – inte sällan med en humoristisk och stundtals ironisk vinkling till några valda dagstidningars bokrecensenter – alltid med en ödmjuk inställning. Bland uppslagsverk och bibliografier var hon snabb till att bistå kunskapstörstande kunder. Stina kom att för många utgöra ett exempel på den bildning, som med Ellen Keys ord ”är det som återstår när man glömt vad man en gång lärde”.

Under sin inledande biblioteksverksamhet ledde Stina för barngrupperna på biblioteket omvittnade inspirerande och betydelsefulla högläsningsstunder. Till intresset för barns bildning hör att Stina in på 2010-talet kontaktades av Carl-Otto Johansson (Pappa Kapsyl), mångsysslande artist, Kalmar, med förfrågan om medverkan som illustratör för en digital barnbok. Detta kom att engagera Stina livligt. För Carl-Otto blev ”Ugglan & Musen” därtill en barnboksdebut, som släpptes på App Store 2015.

Ett gediget intresse för konst och en personlig kunskap i att hantera akvarellpenseln fanns tidigt hos Stina – hennes tavlor, till stor glädje för så många, har blivit ett varaktigt minne. Gemensamma utflykter till konstutställningar, inte minst på Öland, blev fina stunder i samvaron med Stina, ofta följda av picknick intill Kalmarsund vid en vacker solnedgång.

Ända in i det sista var telefonen vår viktiga, inspirerande och positiva kontakt. Med värme minns jag vår konversation under sistlidna nyårshelg: ett sista ”Stina-i-sitt-esse”-samtal.

Jag är tacksam för att jag fick vara med i Stinas liv.

Gunnila Rooth

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.