”För Bertil var det karakteristiskt att människan ska vara i centrum

Bertil Wetterholt, Mörrum, har avlidit i en ålder av 81 år. Han sörjes närmast av sönerna Magnus och Lennart med familjer samt brodern Leif med familj.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 8 mars 2021

Bertil växte upp i Nässjö och tog studenten vid Eksjö Allmänna Läroverk. Som ung intresserade han sig för kemi och utbildade sig till civilingenjör vid KTH i Stockholm med insikten om att massaindustrin skulle bli en framtidsbransch. Han anställdes vid Södra Skogsägarna i mitten av 1960-talet för arbete med miljöfrågor och tillståndsfrågor. När Mörrums bruk startat linje 2 blev Bertil driftingenjör där och fortsatte via laboratorium och processfrågor till ansvar för teknisk kundtjänst och produktutveckling inom Södra Cell. Han engagerades också av massaindustrins gemensamma branschorgan i miljöfrågor såsom luftvård men även i grundläggande kokning och blekning av massa.

Med denna gedigna bakgrund kom Bertil till Mönsterås Bruk och välkomnades som platschef i början av 1980-talet. Bertil såg möjligheterna att genom att entusiasmera och uppskatta medarbetarna fortsätta utvecklingen som mönsterfabrik. Kontakterna med uppdragsgivare, kunder, branschföreträdare och myndigheter sköttes väl. Han ledde verksamheten genom att ge fullt förtroende inom givna ramar för de närmast ansvariga och uppmuntrade självständigt arbete och initiativ. ”Tala om vad ni vill utveckla och motivera det” var budskapet i såväl stora som små projekt. Samtidigt var han tillgänglig för att stötta oss i alla frågor och att få uppmuntrande ord och en klapp på axeln vid uppnådda resultat kändes bra.

För Bertil var det karakteristiskt att människan ska vara i centrum. Erfarenheterna som driftingenjör och en positiv människosyn låg till grund för detta. ”Vi ska vara den kloke arbetsgivaren” var en annan viktig riktlinje liksom att ibland ”sova på saken” inför ett viktigt beslut. Mitt i allt det som kunde vara jobbigt kunde han också med betraktarens öga se vad som skedde i det som syntes ske och även med fin humor återge vad som förevarit.

Bertil framhöll också medarbetarnas betydelse för brukets goda resultat och var angelägen om att uppmuntra och tacka dem och deras familjer. Julbrev och jubileumsfirande för alla anställda med respektive till Stockholm samt presenter vid produktionsrekord är exempel på detta. Att få premiera medarbetare efter 25 års anställning var ett annat tillfälle att träffa och trivas med trogna medarbetare.

I december 1996 slutade Bertil efter 15 år i Mönsterås och kunde se tillbaka på en framgångsrik utveckling för Mönsterås Bruk.

Vi är i dag många, både anställda, pensionärer och samhället Mönsterås, som känner stor tacksamhet för Bertils stora engagemang och vad han betytt för oss. Vi behåller ett fint minne av en mycket omtyckt ledare och chef. Må han vila i frid.

Staffan Carlsson och Hans-Göran Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.