Fartfylld mångsysslare från Högsby

Läraren Anders Ek, Högsby, fyller 60 år den 23 mars.
Familj • Publicerad 21 mars 2006
Anders Ek, som fyller 60 år den 23 mars.
Anders Ek, som fyller 60 år den 23 mars.Foto: 

Han är född i Staby och gick de första sex skolåren i dåvarande Ekeby skola. Därefter blev det Högsby kommunala realskola med examen 1963 och fyra år senare avlades studentexamen i Oskarshamn. Sedan väntade tre års studier vid Lärarhögskolan i Kalmar.

- Jag har varit lärare vid Fröviskolan i Högsby sedan 1971. Det är ett jobb jag trivs med och jag har inga som helst planer på att sluta, säger Anders Ek.

Nu nöjer han sig inte enbart med läraryrket, utan har en rad andra järn i elden. Under många år var han verksam vid föräldragården i Staby och äger sedan drygt 15 år en skogsgård i Sjöbo. Intresset för politiken väcktes tidigt.

- Jag har i 25-talet år varit engagerad inom kommunalpolitiken i Högsby och var bland annat socialnämndens ordförande under två mandatperioder på 1990-talet.

Sedan 1988 tillhör han kommunfullmäktige i Högsby och har haft en rad andra uppdrag. Inom centern är han numera gruppordförande i kommunfullmäktige och hade tidigare ordförandeposten i centerkretsen.

- Sedan unga år har jag ägnat mig åt jakt. Numera är jag ordförande i Högsby jaktvårdskrets och har även uppdrag åt länsföreningen. Dessutom ingår jag i styrelsen för Högsby älgskötselområde.

Även inom idrotten har Anders Ek engagerat sig, då han spelat fotboll

i Högsby IK och Ruda IF. Sedan flera år är han ungdomsdomare i Högsby IK och var tidigare ledare i Högsby bordtennisklubb. När tiden så medger spelar jubilaren dessutom golf.

Högsby Lions club har en hängiven medlem i Anders Ek, som tillhört klubben i 20 år och har bland mycket annat varit president i klubben och är dessutom med i Lions musikgäng.

- Jag tycker om att vara i farten och detta är nog främsta skälet till mitt engagemang inom olika områden i samhället, säger Anders Ek.

Sin 60-årsdag kommer han att fira på annan ort och i kretsen av sina närmaste.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.