Annons
Minnesord

”Ett övertygande spel av Bengt medförde att han värvades till Solnaklubben”

Han var en de stora i Kalmarfotbollen och absolut en av de allra bästa målvakterna på Gunnar Nordahls tid. Bengt "Spjället" Kjell, Nacka, har gått ur tiden i sitt 95:e levnadsår. Närmast är mågen Mikael Sällström.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 8 maj 2020 • Uppdaterad 12 maj 2020
Bengt ”Spjället” Kjell blev 94 år.Foto: Kajsa Palmqvist

Denne fine man kom att bli en av mina allra bästa vänner. Jag har gästat honom flera gånger och tagit del av hans minnesskatt.

När Bengt fyllde 90 år hade hans kärleksfulla dotter Carina ordnat fest till glädje för Bengt och oss andra. Några timmar senare inträffade det omöjliga. Carina avled i ambulans några få timmar efteråt. Trots starka band mellan far och dotter förmådde Bengt inte prata om Carina mer. Utåt sett verkade han kunna hantera förlusten. När jag ringde på 91-årsdagen kunde han till och med skämta. Han hade då besök av medlemmar ur AIK-ringen och sa: ”Vi har precis pratat om att Börje Leander och Gurra Sjöberg bara blev 90!”

Annons

Jag mötte Bengt redan 1947 när min fasters man Rolf Holmström, då vänsterinner i Kalmar FF, tog mig med till taktiksnacket i Artur Petterssons massonitstuga på Stensö. Jag fick träffa Spjället, Lennart Johansson och Litzen Lundström, Jeppe Ohlsson, Gunnar Svensson – lagkaptenen – och Artur, tränare Gösta Karlsson, Girre Eriksson, Rolf och övriga i kedjan. Förundrad fick jag sedan åka med på Rolfs pakethållare när laget cyklade till Fredriksskans.

Den 26 maj 1949 fick jag uppleva Kalmar FF:s första avancemang till allsvenskan när de vann med 1-0 mot Halmstad BK. Seger mot AIK på Råsunda efter ett övertygande spel av Bengt medförde att han värvades till Solnaklubben.

Uteblivna matchträningar – även om han gjorde uppmärksammade inhopp för Everton på besök i Sverige – kan ha hämmat hans karriär. Han var en av fyra målvakter på Bosön inför VM i Rio och trots stenhård konkurrens på Gunnar Nordahls tid blev det ändå tre B-landskamper.

Bengt var ytterst respekterad och skicklig. I AIK, med Pröjsarn, Börje Leander, Hamrin, Ivan Bodin med flera prominenser, fick han ständigt – liksom i Kalmar – beröm för avgörande insatser. I en stormatch mot ungerska Honved tog Bengt en straff av Ference Puskas och i en annan match, mot Everton, sågs han, Nacka och en Evertonspelare som bäst på plan.

Bara 30 år gammal – inte mycket för en målvakt – lade Bengt handskarna på hyllan 1956. Den enastående karriären, som inleddes i BK Stjärnan i Nybro och via Nybro SK ledde till att han började i Kalmar FF som 16-åring, var över.

Bengt var en klassisk målvakt med spelstil som sin företrädare i AIK, Gurra Sjöberg, som Torsten Lindberg och den legendariske Lev Jasjin i Sovjet. Bengt stod alltid rätt placerad och läste spelet. Han berättade själv att han hade stor nytta av att ha varit handbollsmålvakt. Därför stod han också för fenomenala reflexräddningar och kunde blixtsnabbt kasta sig och täckande fånga och parera markskott.

Bengt Kjell var en generös, godhjärtad, försynt och vänlig person. En fängslande berättare och med i tiden.

Olle Dahlin

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons