unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

"En stor konstnär och sann människa med ett stort hjärta”

Foto: Privat

Vår vän och kollega, Sonia Thurborg – 87 år, Öland, som fick den grå oformliga klumpen att pulsera av liv, glädje och lust.

Sonia knådade, tryckte, ringlade, bände, skar, bevekade, formade, utmejslade och besjälade den grå lermassan. Hon gav den riktning, gestalt, mening, färg och liv. Berättelserna formligen sprutade ur hennes händer, som sällan låg stilla i knät. Ständigt nya bilder skulle gestaltas.

Det sjungs, viskas, dansas, spelas och vibrerar av historier, sagor och hemligheter.

Skulpturerna lever, ögonlocken sänks eller tittar dröjande, skärskådande rakt på en/genom en/genomskådar en och når ens allra innersta.

Sonia bjöd in oss alla i sina underbara berättelser om prinsessor på vift, underbara slott, madonnor och barn, änglar med gyllene fjäderskrud, fagra springare, clowner med huvudet på sned, viskande fåglar, dansande harar, rävar bakom öronen, damer med hatt, skogar och himlar.

Och om vi vill tända ett ljus och låta Sonias skulpturer belysas och levandegöra hennes berättelser än mer. Ta en stund och låta lågan av skulpturens saga sjunka in och inbjuda till fler berättelser som blir till i stunden inom oss själva.

Uttryck dem och delge varandra. Se varandra, dela varandras erfarenheter – som Sonia så ofta sa: ”Delad glädje är dubbel glädje.”

I hennes trädgård som genom hårt arbete blev förvandlad från snåriga rishögar till blommande ängar och rabatter, här växer det så det knakar både växter och skulpturer bidrar till sagostämningen. Allt är möjligt där. På dagen får man leta efter dem och gärna när mörkret sänker sig och under konstnatten blev de belysta och bedårade alla besökare.

Som hade sinnesupplevelsen inristade på näthinnan för evigt – magi.

En stor konstnär och sann människa med ett stort hjärta saknas oss alla, men lever dock kvar genom livsverk som förmedlar hennes historier in i framtiden.

Södra Ölands konstnärsgille genom sekreterare Haidi Björk