En soullegend blir pensionär

Det är över 40 år sedan Dionne Warwick gjorde sin första skivinspelning. Då var hon bakgrundssångerska åt bland andra Ben E King och Drifters. Men egna hittar som Do you know the way to San Jose och Walk on by har gjort henne odödlig i pophistorien.
Familj • Publicerad 9 december 2005
Dionne Warwick fyller 65 år den 12 december.
Dionne Warwick fyller 65 år den 12 december.Foto: Maja Suslin/Scanpix

Precis som många andra amerikanska svarta sångare började Dionne Warwick sjunga i gospelkören i den lokala kyrkan i Newark, New Jersey utanför New York. Hennes pappa var dessutom pr-ansvarig för gospelgrupperna på det anrika skivbolaget Chess. Så det var inte så konstigt att hon döpte sitt första band till The Gospelaires. Det är den vokaltrion som hörs i bakgrunden på Ben E Kings superhit Stand by me. Men det tidiga 60-talet var en tid då unga svarta amerikaner utnyttjades av hänsynslösa skivbolagsbossar.

40 år i branschen Musikindustrin är något som Dionne Warwick ofta pratar om. Hon känner den utan och innan efter 40 år och det är med sorg hon ser vad som nu har hänt med den.

- Det är naturligt med förändringar, det är de som ser till att musiken fortlever. Men musikbranschen har gått vilse nu, unga människor utnyttjas som aldrig förr. Jag är förvirrad, det handlar inte längre om talang eller hängivenhet hos artisterna utan bara om massmarknadsföring och köttmarknad. Det stör mig oerhört mycket, sa hon i en intervju med soulmusic.com för ett par år sedan.

Trots att hon nu fyller pensionär är Dionne Warwick en högst aktiv som fortfarande släpper skivor och turnérar världen över.

- Jag tycker verkligen om mitt jobb, jag älskar att sjunga. Det är en omedelbar tillfredsställelse att titta upp och se folk sjunga med i mina låtar. Det är den grundläggande inspirationskällan. Men jag ser ända fram emot att sakta ned tempot lite i framtiden.

Välgörenhet Dionne Warwick jobbar också mycket med välgörenhet, och framför allt är hon engagerad i kampen mot aids.

- Jag hade som många andra i underhållningsbranschen sett många vänner gå bort i den sjukdomen. Och jag kände att det inte gick att fortsätta att isolera sig själv. Den påverkar oss alla, på ett eller annat sätt. (PM)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.