unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”En hedersman, en rejäl, ärlig, medkännande och fin person”

Hembygdsvännen Kjell Oscarsson, 83 år, Hällen, har lämnat jordelivet.

Kjell Oscarsson valdes in i styrelsen för Ölands Hembygdsförbund vid årsmötet år 2005. Vid årsmötet 2011 valdes han till ordförande för förbundet, en post som han måste tillträda med kort varsel eftersom företrädaren blev sjuk.

Förbundets/Himmelsbergas ekonomi var i fritt fall och det fordrades hårda tag för att strama upp verksamheten och säga upp personal. Kjell klarade detta på ett galant sätt. Som gammal ärlig bonde med båda fötterna djupt förankrade i den öländska myllan tyckte han ibland att handslag kunde räcka för att träffa avtal, men han förstod att så är det inte i dagens arbetslivslagstiftning.

Turerna blev många men med Kjells sinne för raka besked men också diplomati klarades många svåra frågor upp och ekonomin började gå åt rätt håll. Med hans hjälp rustades Malmstället upp och en uppskattad barnverksamhet startade, där Kjell bland annat levererade hö att hoppa i för barnen. Han bidrog också till museets verksamhet med lantrasdjur till exempel höns och häst. Många timmar lades ner i det praktiska arbetet vid museet och Kjells erfarenhet från jordbruket kom då väl till pass.

Kjell avgick med ålderns rätt från ordförandeskapet vid årsmötet 2013 och kände sig då nöjd med utvecklingen av Himmelsberga och förbundets ekonomi. Men även efter sin avgång från styrelsen ställde han upp vid olika tillfällen när det behövdes och man behövde aldrig be två gånger om hjälp. Han ställde alltid upp med glädje.

Vi som var med i styrelsen under Kjells ordförandeskap minns honom som en hedersman, en rejäl, ärlig, medkännande och fin person. Han var noga med ordning och reda. Hans vackra sångröst kunde vi njuta av när han tog upp Ölandssången som avslutning vid alla förbundsårsmöten, där han för det mesta deltog.

Våra tankar går till hustrun Solveig och den övriga familjen och vi tackar för den tid vi fick arbeta tillsammans med Kjell.

Gamla styrelsekamrater i Ölands hembygdsförbund genom Elisabet Engqvist