unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”En genuin målare och konstnär har nedlagt sina penslar och sin palett”

Konstnären Ebbe Eberhardsson, Läckeby, har avlidit i sitt 94:e levnadsår. Han sörjs närmast av hustrun Kerstin och sönerna Jens och Håkan med familjer.
Ebbe Eberhardsson, Läckeby, blev 94 år.
Ebbe Eberhardsson, Läckeby, blev 94 år.
Foto: Mats Holmertz, arkivfoto

Ebbe föddes på en gård i Skammelstorp i Åby socken. Vid faderns bortgång fortsatte de fem sönerna, där Ebbe var den yngste, att driva jordbruket tillsammans. Ebbes håg för att teckna och måla pockade alltmer på uppmärksamhet och 1947 började han på Otte Skölds målarskola i Stockholm, ett stort steg för en bondpojke på den tiden.

Efter två års studier där fortsatte han ett år hos Iván Grünewald. Där blev han kamrat med Wide Jansson, de båda kom att påverka varandra ömsesidigt och Wide blev senare, som medlem i Grödingegruppen, mentor för Ebbe när det gällde grafiska metoder.

För en ung man med konstintresse saknades förvisso inte förebilder när Ebbe växte upp. Få platser har kunnat mäta sig med Läckeby när det gällt jordmån för blivande konstnärer. Nestorn var Leopold Morsing, född 1887. Sonen Ivar följde i faderns fotspår och både far och son blev viktiga för Ebbes utveckling. Även Sven Persson hörde hit, också dennes son Leif följde i faderns fotspår. Samma sak gällde Helmer Teleman och sonen Stefan, den tredje far-son relationen i det som kom att bli kallat Läckebygruppen. Till denna hörde även Rolf-Ingvar Karlsson. 1984 hade gruppen en gemensam utställning på Kalmar Konstmuseum.

I mitten av 1950-talet byggde Ebbe en ateljé på gårdens utmarker längs Bäckeboåsen. Inför giftermålet med Kerstin gjordes påbyggnad så att de fick sin bostad på fastigheten. Efter hand har skett flera om- och tillbyggnader, som tillsammans format den underbara miljö som fått många besökare att häpna, när de kommit för att titta på Ebbes måleri. Min familj tillhör en privilegierad skara som firat oförglömliga midsommarfester där ända sedan 1974. Ebbe trakterade dragspel med den äran tillsammans med gäster som spelat fiol, kontrabas, nyckelharpa, munspel m.m., allt trolskt rullande längs åskanten i sommarnatten.

Ebbe fann successivt sina egna uttrycksmedel, inte minst en form av kubism med vinklingar och perspektivförskjutningar. Hans motivval, komposition och färgskala tilltalade en bred publik. Ett av favoritmotiven var äldre byggnader.

Under sin mer än 60 år långa målargärning har Ebbe haft ett oräkneligt antal separatutställningar och deltagit i mängder av samlingsutställningar. Han har även haft utställningar i Berlin, Gdansk och Wilmington, den senare tillsammans med Rune Kindgren, vid 350-årsjubileet av Kalmar Nyckels färd 1638 till Nya Sverige i Delaware.

Ebbe företog en mängd resor, däribland månadslånga bilfärder till Spanien redan på 1950-talet tillsammans med Carl-Harry Andersson. Vidare resor till Grekland, Kreta, Portugal, Sydafrika, Uzbekistan och USA, ständigt skissande och memorerande det som hemma skulle komma att gestaltas i målningar.

Hans arbeten finns representerade bland annat på Nationalmuseum, Kalmar Konstmuseum, Ölands Museum och Smålands Konstarkiv på Vandalorum.

Ebbe förunnades ett långt liv och ända tills för några år sedan förkroppsligade han skriftens ord – "när livet var som bäst så var det arbete och möda". När Ebbe hade "flow" fann han en enastående glädje i att uttrycka sig måleriskt.

En genuin målare och konstnär har nedlagt sina penslar och sin palett, men verken lever vidare. Vi är många som sörjer och saknar en god vän, tillsammans med hans nära och kära.

Bengt Runemo

Läs mer

Två män häktade för butiksrånet i Blomstermåla

Mönsterås. Åtal ska vara väckt senast den 12 november i båda fallen.
Två män häktade för butiksrånet i Blomstermåla

”Han förenade hjärna och hjärta och glömde aldrig att det finns en människa bakom varje situation och ärende”

Minnesord. Minnesord över Ulf Carlsson, egendomsnämndens ordförande i Växjö stift.
”Han förenade hjärna och hjärta och glömde aldrig att det finns en människa bakom varje situation och ärende”

"Mr Elajo har gått ur tiden, hans gärning kommer att bli ihågkommen för evigt”

Minnesord. Alf Josefsson, Oskarshamn, har avlidit i en ålder av 90 år.
"Mr Elajo har gått ur tiden, hans gärning kommer att bli ihågkommen för evigt”

”En hedersman, en rejäl, ärlig, medkännande och fin person”

Minnesord. Kjell Oscarsson, 83 år, Hällen, har lämnat jordelivet.

Caroline och Jimmy Wicksén

Guldklimpar.
Caroline och Jimmy Wicksén

Minnesord över Bert Jonsson

Minnesord. Bäckebo-Alsterbro Röda korskrets tidigare ordförande Bert Jonsson har avlidit. Han skulle fyllt 88 år i oktober. Bert var född i Balebo och bodde tillsammans med sin hustru Sonja kvar i föräldrahemmet hela livet. Han vara engagerad i många föreningar i bygden.
Minnesord över Bert Jonsson

Minnesord över Bert Jonsson

Minnesord. Bert Jonsson, 88 år, har avlidit. 
Han föddes i Balebo i Bäckebo socken och bodde kvar i föräldrahemmet hela sitt liv.

Minnesord

Minnesord. En av de stora fotbollsprofilerna i Högsby IK, Bengt Lundin, Högsby, har avlidit i en ålder av 88 år.

Emma Svensson och Christoffer Ekblom

Guldklimpar.
Emma Svensson och Christoffer Ekblom

”Han brukade också ganska ofta klacka bollen därför fick han smeknamnet 'Klacke'”

Minnesord. Stig Johansson, Kalmar, avled den 13 maj, i en ålder av nära 86 år.

”Kalmarpolisen har Bengt Örtendahl att tacka för mycket gott”

Minnesord. Minnesord över Bengt Örtendahl

”Ett övertygande spel av Bengt medförde att han värvades till Solnaklubben”

Minnesord. Han var en de stora i Kalmarfotbollen och absolut en av de allra bästa målvakterna på Gunnar Nordahls tid. Bengt "Spjället" Kjell, Nacka, har gått ur tiden i sitt 95:e levnadsår. Närmast är mågen Mikael Sällström.
”Ett övertygande spel av Bengt medförde att han värvades till Solnaklubben”