”En genuin målare och konstnär har nedlagt sina penslar och sin palett”
Ebbe föddes på en gård i Skammelstorp i Åby socken. Vid faderns bortgång fortsatte de fem sönerna, där Ebbe var den yngste, att driva jordbruket tillsammans. Ebbes håg för att teckna och måla pockade alltmer på uppmärksamhet och 1947 började han på Otte Skölds målarskola i Stockholm, ett stort steg för en bondpojke på den tiden.
Efter två års studier där fortsatte han ett år hos Iván Grünewald. Där blev han kamrat med Wide Jansson, de båda kom att påverka varandra ömsesidigt och Wide blev senare, som medlem i Grödingegruppen, mentor för Ebbe när det gällde grafiska metoder.
För en ung man med konstintresse saknades förvisso inte förebilder när Ebbe växte upp. Få platser har kunnat mäta sig med Läckeby när det gällt jordmån för blivande konstnärer. Nestorn var Leopold Morsing, född 1887. Sonen Ivar följde i faderns fotspår och både far och son blev viktiga för Ebbes utveckling. Även Sven Persson hörde hit, också dennes son Leif följde i faderns fotspår. Samma sak gällde Helmer Teleman och sonen Stefan, den tredje far-son relationen i det som kom att bli kallat Läckebygruppen. Till denna hörde även Rolf-Ingvar Karlsson. 1984 hade gruppen en gemensam utställning på Kalmar Konstmuseum.
I mitten av 1950-talet byggde Ebbe en ateljé på gårdens utmarker längs Bäckeboåsen. Inför giftermålet med Kerstin gjordes påbyggnad så att de fick sin bostad på fastigheten. Efter hand har skett flera om- och tillbyggnader, som tillsammans format den underbara miljö som fått många besökare att häpna, när de kommit för att titta på Ebbes måleri. Min familj tillhör en privilegierad skara som firat oförglömliga midsommarfester där ända sedan 1974. Ebbe trakterade dragspel med den äran tillsammans med gäster som spelat fiol, kontrabas, nyckelharpa, munspel m.m., allt trolskt rullande längs åskanten i sommarnatten.
Ebbe fann successivt sina egna uttrycksmedel, inte minst en form av kubism med vinklingar och perspektivförskjutningar. Hans motivval, komposition och färgskala tilltalade en bred publik. Ett av favoritmotiven var äldre byggnader.
Under sin mer än 60 år långa målargärning har Ebbe haft ett oräkneligt antal separatutställningar och deltagit i mängder av samlingsutställningar. Han har även haft utställningar i Berlin, Gdansk och Wilmington, den senare tillsammans med Rune Kindgren, vid 350-årsjubileet av Kalmar Nyckels färd 1638 till Nya Sverige i Delaware.
Ebbe företog en mängd resor, däribland månadslånga bilfärder till Spanien redan på 1950-talet tillsammans med Carl-Harry Andersson. Vidare resor till Grekland, Kreta, Portugal, Sydafrika, Uzbekistan och USA, ständigt skissande och memorerande det som hemma skulle komma att gestaltas i målningar.
Hans arbeten finns representerade bland annat på Nationalmuseum, Kalmar Konstmuseum, Ölands Museum och Smålands Konstarkiv på Vandalorum.
Ebbe förunnades ett långt liv och ända tills för några år sedan förkroppsligade han skriftens ord – "när livet var som bäst så var det arbete och möda". När Ebbe hade "flow" fann han en enastående glädje i att uttrycka sig måleriskt.
En genuin målare och konstnär har nedlagt sina penslar och sin palett, men verken lever vidare. Vi är många som sörjer och saknar en god vän, tillsammans med hans nära och kära.
Bengt Runemo