Drömmen om barn

På torsdag visar TV3 Drömmen om ett barn. En av deltagarna i tv-programmet är singeltjejen Linda Rylander från Kalmar. Efter flera misslyckade inseminationer drömmer hon fortfarande om att bli mamma.
–Så länge ett barn blir älskat spelar det ingen roll hur familjen ser ut, säger hon.
Familj • Publicerad 4 oktober 2011
Linda Rylander från Kalmar drömmer om att bli mamma. Hon har gjort åtta inseminationer i Köpenhamn, men har ännu inte blivit gravid. På torsdag drar serien Drömmen om ett barn i?gång på TV3. Linda Rylander  är en av deltagarna i tv-programmet. Foto: Anders Johansson
Linda Rylander från Kalmar drömmer om att bli mamma. Hon har gjort åtta inseminationer i Köpenhamn, men har ännu inte blivit gravid. På torsdag drar serien Drömmen om ett barn i?gång på TV3. Linda Rylander är en av deltagarna i tv-programmet. Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

I TV3:s nya serie Drömmen om ett barn har programledaren Renée Nyberg följt sju par och en singeltjej i kampen om att bli förälder.

Det är resor fyllda av tårar och skratt som ibland slutar i lycka, men också i djupaste sorg.

En av deltagarna i programmet är Linda Rylander från Kalmar.

Hon har gjort flera misslyckade inseminationer i Köpenhamn och under programmet får tv-tittarna följa hennes åttonde försök att bli gravid.

– Jag har skrivit om mina inseminationer på min blogg och i och med att jag har varit så öppen med det där kände jag att jag ville ställa upp i programmet. Hade det funnits ett sådant här program när jag började hade det varit ett stort stöd för mig. Jag vill visa andra hur det går till, för vi är många, det vet jag.

Längtan efter barn har hon haft så länge hon kan minnas. En graviditet, under ett tidigare förhållande, slutade med missfall.

– Vi hade försökt länge och jag var så lycklig när jag förstod att jag var gravid. Jag hade inte en tanke på att det kunde bli missfall.

Förhållandet tog slut efter missfallet, men Linda Rylanders längtan efter att få barn fanns kvar.

Efter att ha varit singel ett tag bestämde hon sig för att vända sig till Storkkliniken i Köpenhamn för att göra en insemination.

– Jag kunde ha gått ut på krogen och raggat upp en kille och löst det gratis på hemmaplan, men det är inte min grej att göra en sådan sak. Jag sitter hellre och förklarar för ett barn att jag så hemskt gärna ville ha det och att det var därför jag gjorde en insemination än att jag behöver förklara att jag lurade en kille till att göra mig med barn. Jag står för det jag gjort och även om det aldrig skulle bli något barn kommer jag ändå att vara glad över att jag gjorde det, det är inget jag ångrar.

Den 11 juli 2009 gjorde hon sin första insemination i Danmark. Hon trodde då att det skulle bli första och sista besöket på kliniken.

– Jag tänkte aldrig att det skulle bli några problem, utan tog för givet att jag skulle bli gravid direkt.

Men efter ett flertal försök var hon fortfarande inte gravid.

– Det blir en fruktansvärd besvikelse varje gång det misslyckas. Man gråter och skriker, men sedan måste man gå vidare.

Hela tiden har hon haft stöd av sina föräldrar, sin släkt och sina vänner.

– Det har varit helt fantastiskt att inse vilken backup jag har. Min gynekolog har också varit fantastisk och superengagerad.

En insemination på Storkkliniken i Danmark kostar cirka 10 000 kronor och hon har tagit lån och fått hjälp av sina föräldrar för att kunna betala försöken med spermadonator.

Under tv-inspelningen till Drömmen om ett barn träffade Linda Rylander en man som hon i dag har ett förhållande med.

– Jag har haft tur som har träffat en kanonkille. Nu är det vi som vill ha barn tillsammans och det är skönt.

Nyligen skaffade de den irländska settern Gordon, en cool kille på nio månader.

– Det har varit befriande med Gordon, att fokusera på något annat. Jag tror att jag kan slappna av mer nu. Det sitter otroligt mycket i huvudet och det var nog därför jag drog i gång bloggen för några år sedan, för att lätta på trycket och skriva av mig.

Även om Linda Rylander haft mycket stöd av sina närmaste har hon stött på en del fördomar under resans gång.

– När man är singeltjej och vill ha barn framställs man som om man inte vill ha en karl. Självklart sitter man inte som singel och hoppas att hela manssamhället ska förintas! Det man mest av allt önskar är ju att hitta mannen att dela sitt liv med.

Bor: I Kalmar.

Ålder: 36 år.

Yrke: Jobbar på Hotell Svanen i Kalmar.

Intressen: Boxning (är barn- och ungdomsledare i?­Kalmar Boxningsklubb samt utbildad boxningsdomare), hårdrock och hunden Gordon.

Ia Sellerberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.