GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Dag var redan från början inställd på att bli lärare”

Dag Stenfelt, före detta adjunkten vid högstadiet i Rödsle, Oskarshamn, har avlidit 89 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Ulla, dottern Eva och sonen Mikael och deras familjer.
Publicerad torsdag 16:44

Dag var född i Nyköping, där han genomgick läroverket och blev student i början av 1950-talet. Efter studentexamen tog Dag värvning i flottan och var tidvis stationerad i Berga, tidvis i Karlskrona, där han blev kadett och deltog i två världsomseglingar med Älvsnabben. I Karlskrona mötte han också den som han skulle dela sitt liv med, sin Ulla. De möttes egentligen enbart ett par dagar innan Dag påbörjade sin världsomsegling med Älvsnabben men de båda höll kontakt med varandra brevledes och återsågs när Dag återvände till Sverige.

Dag var redan från början inställd på att bli lärare. Han förberedde sig genom att vid akademien läsa kemi och matematik och många är de Oskarshamnsbor som har haft honom som lärare i nämnda ämnen. I slutet av 1960-talet var högstadiet nytt i Rödsle. Den då rådande lärarbristen var orsak till att Oskarshamns kommun hade låtit uppföra tilltalande lärarbostäder i anslutning till skolan. Med Ulla, som då var hans maka, kom Dag att bosätta sig i en av de nyuppförda villorna i Rödsle. Under hela sin aktiva tid förblev Dag Rödsleskolan trogen. Så småningom lät han uppföra sitt eget boende på Lidkroken i Oskarshamn.

Dag kom att bli frimurare ganska snart efter sin ankomst till Rödsle. Jag såg honom inte särskilt ofta i kyrkan, men det var ingen tvekan om att Dag tog det svenska frimureriets kristna karaktär på allvar. Under några år var han ordförande i den frimureriska Oskarshamns Andreasförening.

Dag hade en ovanlig språkbegåvning och sade sig ofta ångra att han inte valt språk istället för matematik och kemi. Bland annat ledde han studiecirklar i italienska. Hans kärlek till naturen var inte att ta miste på. Han orienterade, genomförde Vasaloppet vid flertalet till fällen och gjorde en svenska klassiker.

Till hans intellektuella utrustning tillhörde också hans humor. Ett exempel kan vara hans negativa inställning till den så kallade förpackningsindustrin. Själv hade han alltid svårigheter med att öppna sluta plastförpackningar…

Det sista halvåret av sitt liv blev han beroende utav det bistånd som hans Ulla kunde hjälpa honom med.

Med stor tacksamhet kommer vi att minnas hans liv och hans gärning under många år.

Leif Norrgård, prost i Döderhult

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.