GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centrumlegend i ropet under 38 händelserika år

Musikkår, klang och jubel. Det var rena folkfesten när Domus varuhus invigdes i Kalmar. Varuhusets ena hörn var en självklar träffpunkt långt, långt innan vi stämde träff via mess.
Kalmar • Publicerad 22 april 2022
Domusvaruhuset i Kalmar medan vi fortfarande hade vänstertrafik i Sverige. Domushörnan var en träffpunkt för folk på stan i många, många år. Fotot kommer från Kalmar läns museums arkiv.
Domusvaruhuset i Kalmar medan vi fortfarande hade vänstertrafik i Sverige. Domushörnan var en träffpunkt för folk på stan i många, många år. Fotot kommer från Kalmar läns museums arkiv.

1964 började Domus sina glansdagar i Kalmar stad. Till invigningen den 10 september gick Kalmarborna man ur huse till flaggspel, musik och finfina öppningserbjudanden. Varuhuset hade tre våningar med källarplan och var också utrustat med en rulltrappa, den andra i staden.

Domus i Kalmar var Kooperativa Förbundets 62:a varuhus i ett Sverige som genomfors av en rivningsvåg av stora mått. Gammal bebyggelse i centrumkärnorna revs till förmån för banklokaler, parkeringsplatser och den tidens detaljfattiga och storskaliga varuhus.

Musikkåren Lyran stod för musikunderhållningen den 10 september 1964 då Domus invigde varuhuset i Kalmar. Domus fanns i 38 år och lades ned 2002.
Musikkåren Lyran stod för musikunderhållningen den 10 september 1964 då Domus invigde varuhuset i Kalmar. Domus fanns i 38 år och lades ned 2002.Foto: Åke Håkansson, Kalmar

För Kalmars del hade 1600-talets stadsplan och bebyggelsetyp legat orubbad ända in på 1950-talet. ”Stadssaneringen” under 1960- och 70-talen anses vara den största förändringen sedan staden flyttades till Kvarnholmen i mitten av 1600-talet.

”En skådis kom in och vevade med en käpp, han frågade publiken om man visste vilken käpp det var. ”Det är den käpp Kullzéns satte i hjulet för KF-bygget.””
Moritz Fingerhut

Syskonen Kullzén stod emot alla anbud och vägrade tvärt att sälja när rivningsvågen sköljde över Kalmar. Signe och brodern Henning var envisa och deras trähus står än idag i hörnan Kaggensgatan/Norra Långgatan.

Kalmarbon Moritz Fingerhut minns när klädmanufakturen Bröderna Berggrens fastighet gick under grävskoporna för att ge plats åt Domus. Under 1960-talet jobbade Moritz i Hällqvists herrmodebutik och beskriver att det inte var någon glädje när största konkurrenten försvann.

Bröderna Berggrens Manufaktur grundades 1878 och låg i hörnet Storgatan/Kaggensgatan. Fastigheten revs och gav plats åt Domus varuhus som invigdes den 10 september 1964.
Bröderna Berggrens Manufaktur grundades 1878 och låg i hörnet Storgatan/Kaggensgatan. Fastigheten revs och gav plats åt Domus varuhus som invigdes den 10 september 1964.
Moritz Fingerhut såg det vackra huset med Berggrens Manufaktur gå under grävskoporna. Han arbetade då i Hällqvists klädbutik på Kaggensgatan.
Moritz Fingerhut såg det vackra huset med Berggrens Manufaktur gå under grävskoporna. Han arbetade då i Hällqvists klädbutik på Kaggensgatan.Foto: Mats Holmertz

– Det var inga offentliga protester mot rivningen. Jag minns att de tog upp det i Kalmarrevyn. En skådis kom in och vevade med en käpp, han frågade publiken om man visste vilken käpp det var. ”Det är den käpp Kullzéns satte i hjulet för KF-bygget.”

Nostalgifrossa! Kolla in bilderna från Domusvaruhuset:

bild 1/11
Flickkläder á la 1960-tal gick i grönt och rosa.
Fru Stina Karlsson var den första kunden och hon fick hjälp av kassörskan, fröken Inga-Lill Nilsson. Klipp ur Barometern den 11 september 1964.
Domusvaruhuset i Kalmar gav staden sin andra rulltrappa. Den första byggdes i Kalmar Stormarknad, nuvarande Baronen.
Domus restaurang låg på övre plan och hade också en takterass.
Blivande kassapersonal utbildas inför etableringen av Domus i Kalmar.
Domusvaruhuset i Kalmar var det första i landet som pyntades med fasadbelysning till julhandeln.
Bröderna Berggrens Manufaktur med sin vackra fasad. På den tiden stämde folk träff i ”Berggrens hörna” där Storgatan mötte Kaggensgatan. Företaget drevs fram till tidigt 1960-tal då man sålde till kooperationen.
Kvarteret Åldermannen revs till förmån för Domushuset. Kooperativa Förbundet vädjade förgäves till syskonen Kullzén att sälja sitt hörnhus på Kaggensgatan/Norra Långgatan.
Handelsbankens vackra stenhus ses på Storgatan.
Bit för bit av husfasaden gav vika och snart fanns inte ett spår av det gamla kvarteret där Bröderna Berggren hade sin exklusiva klädesbutik.
Det senaste inom dammode visades i Domus skyltfönster.
Flickkläder á la 1960-tal gick i grönt och rosa.
Fru Stina Karlsson var den första kunden och hon fick hjälp av kassörskan, fröken Inga-Lill Nilsson. Klipp ur Barometern den 11 september 1964.

Hörnhuset där Storgatan möter Kaggensgatan hade under många år varit en given träffpunkt och kallades Berggrens hörna, efter den välkända klädbutiken. Där stämde man träff då och där har folk fortsatt att stämma träff. I 38 år möttes folk vid Domushörnan och efter 2002, då Domus byggdes om till Kvasten ändrades namnet i folkmun till Kvastenhörnan. Under glansdagarna huserade Kvasten cirka 15 butiker.

2022 är Det Stora Varuhuset glåmigt och trött. Ekande tomma lokaler minns glada, köplystna konversationer och ljudet av klackar. Bakom gråpapper minns skyltfönstren sin publik som suckade, önskade eller bara väntade i hörnet.

Källor: Kalmar Läns museum, Kalmar Lexikon och minnesgoda Kalmarbor.

Fakta

Visste du att...

... Domus är latin och betyder hus, hem.

... 1979 lanserades serien Blåvitt som namn på kooperationens lågprissortiment. Det var även sparsamt i så måtto att man inte strösslade med adjektiv utan tvättmedlet hette helt enkelt Tvättmedel, kaffet Kaffe och teet Te.

... Kalmars första rulltrappa fanns i KS, Kalmar Stormarknad som invigdes sommaren 1964. Stormarknaden låg i gamla margarinfabriken Svea vid Ölandshamnen, i det vi i dag kallar Baronen.

... Domus varuhus hade en försäljningsyta på cirka 3 000 kvadratmeter och kunderna betjänades i tolv kassor.

Fakta

Det här är Retro

• Greppet är nytt, men det är det gamla som står i fokus. I vår nya serie Retro dyker vi ned i arkiven och hittar ögonblick från vår närhistoria – och ber om din hjälp att berätta om det ur ditt perspektiv. Kontakta oss gärna med tips och minnen från det aktuella ögonblicket. Mejla oss på retro@barometern.se eller sök upp oss via sociala medier. Vi finns både på Facebook och Instagram.

Här hittar du tidigare publicerade delar i vår serie Retro:

Marit Ollander HjortSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.