unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

"Carl-Henric hade en ovanligt stor fallenhet för vänskap”

Direktör Carl-Henric Åfors, Kalmar, har avlidit vid 84 års ålder. Han sörjs närmast av makan Inga-Mai och barnen Anna och Henrik med familjer.

Bara några månader efter att Carl-Henric föddes 1935 blev hans pappa Eric Åfors huvudägare i Kosta Glasbruk. Denne ägde tidigare Åfors Glasbruk och Emmaboda Glasverk och blev nu under flera årtionden Glasrikets okrönte kung.

Efter sin utbildning bland annat vid Solbacka läroverk och handelsgymnasiet i Kalmar valde Carl-Henric att gå glasvägen. Gymnasietiden blev avgörande även på så sätt att han där mötte sin blivande hustru Inga-Mai, född Dahlman.

Glasbranschen har alltid varit hårt konkurrensutsatt men femtio- och sextiotalen var gyllene årtionden för det svenska glaset såväl ekonomiskt som när det gällde formgivning. Carl-Henric fick efterhand allt större ansvar inom koncernen och dessutom delägarskap.

Hela tiden med den legendariske glasbruksledaren Erik Rosén som synnerligen uppskattad mentor och livslång god vän. Carl-Henric kunde berätta lyriskt om de gyllene åren med formgivare som Vicke Lindstrand, Erik Höglund, Mona Morales Schildt, Monica Backström, Bertil Vallien, Ulrika Hydman Vallien med flera.

Inget varar för evigt och på sjuttiotalet var det svårt att upprätthålla lönsamheten med oljechocker och rejält stigande lönekostnader. Familjen valde att sälja sina glasbruk, men en gång kunglig alltid kunglig och glansen från glasrikestiden följde Carl-Henric livet ut, till yttermera visso med efternamnet Åfors.

Efter tiden med glas startade Carl-Henric egen verksamhet och drev i tio år AB Gerdmans Inredningar i Markaryd. Nacov Hydraulik AB drevs tillsammans med medarbetaren Rolf Petersson. I AB Åforsgruppen fanns såväl rörelsedrivande innehav som rent finansiella inslag. Kontoret hade då förlagts till Kalmar och 1987 flyttades de egna bopålarna hit.

Carl-Henric var en mycket social person och var aktiv i många olika gemenskaper, främst Frimurarna, SHT, Rotary och Sällskapet Nya Dryaden. I Frimurarna var han bland annat förste deputerad Ordförandemästare i S:t Johanneslogen Carl.

När Dryaden år 2000 avsåg att till Kalmar kommun skänka det roterande "Stenklotet" som nu står utanför Jordbroporten så bad Carl-Henric att tillsammans med sin familj i stället få bli givare. Familjen ville på så sätt uttrycka sin stora glädje och uppskattning av den nya hemstaden. Men "Hembygden", det var trots allt Åfors och Algutsboda.

Tillsammans med några vänner gjorde Carl-Henric vandringar/utfärder i hembygden och Mobergs fotspår under trettio år i följd. Inga-Mai och Carl-Henric hade alltid ett rikt umgängesliv med många vänner. Den som en gång njutit Inga-Mais ljuvligt anrättade älgfilé glömmer det aldrig. Så fällde också Carl-Henric mer än hundra älgar under många år som passionerad jägare.

Carl-Henric hade en ovanligt stor fallenhet för vänskap. Han hade lika lätt för att knyta nya vänskaper som att behålla gamla. Ingen av oss har känt någon person som så väl motsvarar uttrycket "vill du få en vän så var en vän."

Saknaden och sorgen är stor, vi delar den med Carl-Henrics nära och kära och med många, många andra vänner.

Bengt Bengtsson, Torsten Cervin, Norman Gumbricht, Sune Jonzén, Claes-Göran Nilsson, Lage Olsson, Bengt Runemo och Gunnar Silfwersvärd.