Annons

”Carl-Åke var inte bara en duktig kappseglare utan även en mycket skicklig sjöman”

Carl-Åke "Charlie" Lagergren, Näsbypark, har avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar makan Uta, systern Birgitta med familj, släkt i Sverige och Tyskland och många vänner.
Publicerad 12 mars 2021
Carl-Åke "Charlie" Lagergren blev 79 år.
Carl-Åke "Charlie" Lagergren blev 79 år.Foto: Privat

Carl-Åke växte upp i Oskarshamn vid Kalmarsund. Redan tidigt väcktes intresset för sjön, båtar och segling. Skoltiden i Oskarshamn följdes av Handelsstudenten i Göteborg. Sjön lockade och Carl-Åke mönstrade på på Svenska Amerikalinjens kryssningsfartyg Kungsholm på väg till New York. Efter USA-resan fick han genom faderns affärsförbindelser 1961 en praktikplats i en skoaffär i Koblenz i Tyskland. I Koblenz träffade han sin Uta. Så kom studier och utbildning till civilekonom i Sverige och 1967 gifte sig Uta och Carl-Åke. Bröllopsresan gick över ett stormigt hav till Öland i en folkbåt. Carl-Åke arbetade fram till sin pensionering som adjunkt i Täby kommuns skolverksamhet, omtyckt av elever och uppskattad av många kollegor.

Carl-Åke hade många intressen som han odlade entusiastiskt och intensivt. Musik, poesi, körsång, heminredning och kanske mest av allt segling. Den första egna båten var folkbåten Madeleine. Snart följde havskryssare, Gotland Runt, Lidingö Runt, H-båt och så ögonstenen, Sexan Toogooloowoo V, ritad av Sparkman & Stephens. Båten inköptes 1977 från USA ihop med seglarvännen Kaj Siik och kappseglades i många år flitigt i Sverige och internationellt. Efter det blev det åter folkbåt.

Annons

När det skulle bli svenskt mästerskap i folkbåt 1988 i Träslövsläge var det lite svårt med båttransporten. Genom ett tips från en seglarvän hittades i Näsbyviken en lastbil som ägdes av just Carl-Åke som kunde tänka sig transporten och även att deltaga i seglingarna. Det blev startskottet för en över 30-årig vänskap.

Det kanske största minnet är en guldpokalsegling (inofficiellt VM för folkbåtar) i Malmö 1994. Vi, trion Donald Bratt, Carl-Åke och Torben Cederberg blev, helt otippat, fyra av 55 båtar. Men först 2010 bärgade samma trio en guldmedalj på SM, utanför Sandhamn, Carl-Åkes favoritbana.

Carl-Åke var inte bara en duktig kappseglare utan även en mycket skicklig sjöman. Det bevisade han 2009 under guldpokalseglingarna i Marstrand. Sista dagen drabbades vi av en storm och bara med stor svårighet lyckades båtarna komma i hamn.

Vi minns en seglarvän som älskade livet och var social, belevad, sällskaplig och kulturell, men även principfast och med bestämda åsikter. Han lämnade oss oväntat och alldeles för tidigt.

Seglarvännerna genom

Donald Bratt och Torben Cederberg

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons