Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brita Borg är död

Sångerskan, skådespelerskan och revyprimadonnan Brita Borg har gått ur tiden. Hon avled på tisdagen efter en tids sjukdom, 83 år gammal.
Brita Borg var en mångsidig artist. Själv ansåg hon att framträdandet i Knäppupp 3 som Fat Mammy Brown var hennes största succé.
Brita Borg var en mångsidig artist. Själv ansåg hon att framträdandet i Knäppupp 3 som Fat Mammy Brown var hennes största succé.
Foto: 
Brita Borg levde sina sista år i Löttorp på Öland.
Brita Borg levde sina sista år i Löttorp på Öland.
Foto: Li Fernstedt
Efter en sångtävling på 1940-talet startade Brita Borg kvartetten Flicery Flies och upptäcktes snart av Povel Ramel. I många år deltog hon i Knäppupprevyerna.
Efter en sångtävling på 1940-talet startade Brita Borg kvartetten Flicery Flies och upptäcktes snart av Povel Ramel. I många år deltog hon i Knäppupprevyerna.
Foto: 

Brita Borg bodde sina sista år i Löttorp och Borgholm dit hon och maken Stig Salomonsson flyttade för fem år sedan. I en intervju i Barometern 2005 berättade paret att de tillbringat närmare 20 somrar på norra Öland och trivdes i trakten. Därifrån var inte steget långt till att flytta till ön.

Brita Borg var söderbönan som slog igenom som sångerska redan på 1940-talet och vars karriär kom att vara i mer än sex decennier. Som tonåring vann hon 1943 en sångtävling som Veckorevyn arrangerade. Det blev starten på en omfattande karriär. Hon bildade sångkvartetten Flicery Flies med sin blivande make, pianisten Allan Johansson och 1947 inleddes det långa samarbetet med Povel Ramel som gjorde henne till stjärna.

Genom åren arbetade hon tillsammans med legendarer som Evert Taube, Hasse och Tage, Hagge Geigert och Kar de Mumma. Brita Borg var en allsidig artist. På 1950-talet var hon den okrönta schlagerdrottningen men spelade även med i ett antal av Povel Ramels Knäppupprevyer. På 1960-talet deltog hon i Hagge Geigerts revyer och på 1970-talet, då hon flyttade till Arvidsjaur med sin nye make Stig Salomonsson, gjorde hon en bejublad roll som Annie i musikalen Annie get your gun. Hon turnerade under flera år med Riksteatern och spelade med i en lång rad uppsättningar, från Spelman på taket till Tolvskillingsoperan.

Som artist hade Brita Borg en mycket uppskattad egenskap. Hon var mycket duktig på att få med alla stavelser när hon sjöng och Povel Ramel konstaterade en gång att "Inte en stavelse går förlorad i hennes frasering".

I Barometern 2005 minns hon framträdandet som den oförglömliga Fat Mammy Brown i Knäppupp 3 där hon svartsminkad och välvadderad spelade en amerikansk jazz- och gospelsångerska: "Det var min absolut största succé."

Åldern och krämporna till trots, med ena lungan bortopererats och trilskande knän, fortsatte Brita Borg att framträda långt upp i åren. Hon konstaterade dock att det var andra tider och inte helt enkelt att få uppdrag: "Man ska ju vara betydligt yngre och stå och jucka och skrika på scen. Min repertoar är Povel Ramel och hans tid."

Brita Borg sörjs närmast av maken Stig och sonen Allan med familj.

Född: 10 juni 1926 i Stockholm.
Familj: Maken Stig Salomonsson, sonen Allan Borg (med förre maken Allan Johansson).
Karriär: Sångerska, revyartist, skådespelerska.
Låtar: Tangerine (1943), Jag ska ta morfar med mig ut i kväll (1947), Ljuva sextital (1969), Fat Mammy Brown (1956), Utsikt från en bro, Banne mej, Die Borg (1962), Augustine (Melodifestivalen 1959)

Läs mer