Annons

”Börjes engagemang i de fackliga frågorna var stort och äkta”

För en tid sedan fick vi besked om att Börje Hermansson, Nybro, har lämnat jordelivet vid 92 års ålder.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 5 maj 2022
Börje Hermansson, Nybro, blev 92 år.
Börje Hermansson, Nybro, blev 92 år.Foto: Carolina Wigren, arkivfoto

Börje var född i Åfors och började redan som 13-åring på glasbruket i Åfors. 1948 började han på Orrefors och genomgick där utbildning till gravör, ett yrke och hantverk som han med stolthet utförde under många år. Under flera år var Börje bland annat arbetsledare för sliperiet.

Börje hade under flera år uppdraget som fackordförande på bruket. Börjes engagemang i de fackliga frågorna var stort och äkta, och i förhandlingar med bruksledningen och deras disponenter kom Börjes raka och rättframma förhandlingstaktik väl till pass. Börjes arbete uppskattades också av ledningen, och som ett bevis för detta var Börje ofta med när bruksledningen gjorde resor ut i Europa, både till England och Tyskland och andra länder.

Annons

Genom det fackliga arbetet var det för Börje en naturlig väg att ansluta sig till Socialdemokraterna och han hade sitt första politiska uppdrag 1969 som ledamot i fritidsnämnden. Många i den äldre generationen kopplar förmodligen ofta Börjes politiska gärning av förklarliga skäl till just fritidsnämnden, eftersom han i 17 år var ledamot och under flera perioder ordförande i nämnden. För att bara nämna några av alla de uppdrag som Börje hade under sin 30-åriga politiska gärning i Nybro kommun nämner jag då utöver fritidsnämnden, Madesjö-Nybro Sparbank, Nybro Industrifastigheter, skolstyrelsen, Turism i Glasriket och kommunstyrelsen samt det som han var mest stolt över, som kronan på verket, kommunfullmäktiges ordförande, vilket han var oerhört stolt över.

Redan 1959 byggde Börje sommarstugan vid Revsudden, där han och hustrun Vilma tillbringade somrarna. Numera är det dottern Maine som huserar i densamma.

På senare år har vi ofta haft Börje på besök vid kommunfullmäktiges sammanträden. På dessa möten har han, alltid väl förberedd, ställt kritiska frågor om vård och omsorg i kommunen, men också kommit med flera förslag till förbättringar.

Jag och många lite äldre kommer att minnas Börje Hermansson inte bara som kritisk frågeställare i kommunfullmäktige utan lika mycket som engagerad kommunmedborgare i frågor om fritidsverksamhet, vård och omsorg, turism i Glasriket och rättvisa villkor på arbetsmarknaden för män och kvinnor.

Börje Slättman

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons