GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Birgers strövtåg i hembygden har lämnat många spår och minnen av en genuint äkta hembygdsman”

I den vackra försommartiden får vi det överraskande och tråkiga beskedet att hembygdsrörelsens store hembygdspersonlighet Birger Svanström, Ruda, har avlidit. Han blev 77 år.
Birger Svanström är gått bort i en ålder av 77 år.
Birger Svanström är gått bort i en ålder av 77 år.
Foto: Privat

Hembygdsrörelsens Grand old man har gått ur tiden. Birger Svanström var Mr Hembygd lokalt i Långemåla hembygdsförening, regionalt i Kalmar läns hembygdsförbund och nationellt I Sveriges hembygdsförbund. Inom alla tre sfärer var Birger en mycket engagerad ordförande som levde och verkade med kraft för kulturarvet i alla dess skiftande former. Birger bar familjen Svanströms tradition och engagemang för hembygden vidare då även hans far Ivan Svanström varit ordförande, vilket Birger ofta återkom till.

När vi tänker på Birger så tänker vi också på hans fru Karin, som alltid fanns vid hans sida. Detta par som utstrålade så mycket kärlek och lycka. Många är vi som mött Birger i matsalen med en dukad frukostbricka på väg till sin Karin på hotellrummet. Riksstämmor, årsstämmor och andra hembygdsfester har paret Svanström strålat och förgyllt med sin kärlek till varandra men också till hembygdsvänner runt omkring sig.

2016 firade Sveriges hembygdsförbund 100 år. Nationalarenan, Skansen, fylldes med hembygdsvänner från hela Sverige som bjöd på hembygdsaktiviteter från sina landskap. Birger, Skansenchefen och prins Carl Philip tillsammans med prinsessan Sofia kunde inviga festernas fest. Detta var ett evenemang som hade stor personlig betydelse för Birger. I Kalmar län firades 100-årsjubileet med att fylla hela Kalmars innerstad med hembygdsaktiviteter såsom brandspruta modell äldre, dräktparad, Mobergsläsarna, hembygdsgym och från scenen underhållning under hela lördagen, allt under namnet Kullerbyttan.

Minnena är många men att som värd få inbjuda till Riksstämma i Kalmar 2018 och på Kalmar slotts borggård bjuda 200 hembygdsvänner till bords var en upplevelse. Birger och Karin var naturligtvis hedersgäster och senare på kvällen, i Gröna salen, mottog Birger, Sverige hembygdsförbunds högsta utmärkelse, plakett för rik gärning i hembygdsvårdens tjänst.

Birger var en stor stadig karl, med båda fötterna på jorden och i myllan som bondson från Småland. Men något fint med Birger var att han hade nära till sina känslor och vågade visa dem. Allra mest till sin Karin men också till människor runt omkring där han visade engagemang och delaktighet.

I Kalmar läns museum styrelse var Birger alltid en stark och tydlig förkämpe för länsmuseets verksamhet, särskilt i samarbetet med hembygdsrörelsen och inte minst i tidsreseverksamheten där broar mellan generationer byggs på ett förnämligt sätt.

På senare år har vi mött Birger i Bötterum som guide också i Greta Garbo-museet i Högsby vilket visar bredden på Birgers stora intresse för kulturens mångfald.

Våra tankar går till Karin som mist sin livskamrat och till familjen som förlorat en kär familjemedlem.

Birgers strövtåg i hembygden har lämnat många spår och minnen av en genuint äkta hembygdsman.

Lisbeth Svensson, ordförande Kalmar läns hembygdsförbund

Dea Carlsson, ordförande Långemåla hembygdsförening

Örjan Molander, museichef Kalmar läns museum

Läs mer