unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bert Jonsson

Bäckebo-Alsterbro Röda korskrets tidigare ordförande Bert Jonsson har avlidit. Han skulle fyllt 88 år i oktober. Bert var född i Balebo och bodde tillsammans med sin hustru Sonja kvar i föräldrahemmet hela livet. Han vara engagerad i många föreningar i bygden.

När Bäckebo Röda korskrets 1977 återupptog sin verksamhet, efter en tids uppehåll, fanns Bert Jonsson med i den nya styrelsen. Han efterträdde Henry Hellström som ordförande i slutet av 1990-talet. Den uppgiften behöll han i 18 år till allas belåtenhet och glädje.

Bert var en hängiven rödakorsare. Två gånger om året cyklade han runt i Bäckebo socken med sin insamlingsbössa. Han ville att alla konkret skulle ställas inför valet att dela med sig, till dem som hade det sämre, eller låta bli. Andra aktiviteter som kretsen anordnade var klädinsamlingar, bilorienteringar, frågetävlingar samt hjärt- och lungräddningskurser vart tredje år.

En stor uppgift för Bert blev när Kupan i Nybro bildades. Bert och hans hustru Sonja hade sett att en del andra Röda korskretsar hade Secondhand butiker. Då många personer vände sig till Bert och ville skänka föremål till Röda korset kom Kupan i Nybro till. Bert åkte runt med sin bil och släpkärra och hämtade hemma hos givarna och lämnade sedan sakerna på Kupan där de sedan såldes.

Det viktigaste insamlingstillfället för Röda korset i Bäckebo har varit tombolan på Bäckebo marknad. Tombolan fanns redan på 1950-talet. Bert var en av dem som oförskräckt frågade näringsidkare och privatpersoner om de kunde skänka någon vinst till lotteriet. Eftersom alla vinster var skänkta kunde i stort sett hela behållningen gå till hjälpverksamhet.

Både Bert och hans framlidna hustru Sonja har gjort en oerhört stor insats för Röda korset i vår bygd. De var hängivna, plikttrogna och noggranna i sina uppgifter. Vi är djupt tacksamma för deras insatser. De är goda förebilder hur man som medmänniska kan dela med sig av både tid, omsorg och materiella ting.

Bäckebo-Alsterbro Röda korskrets genom ordförande Ann-Charlotte Andersson