GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 9 oktober

Publicerad 9 oktober 2021

Dagens namn

I dag har Ingrid och Inger namnsdag.

Ingrid kommer av det fornsvenska Ingifridh, som består av gudanamnet Ing, och frid i betydelsen vacker. Namnet förekom redan på runstenar och har fortsatt vara vanligt. Cirka 112 300 bär namnet, omkring 40 300 kallas så, med medelåldern 67 år.

Inger kommer från fornnordiskans Ingegerd som har med guden Ing och gerd – gård – att göra. Det är känt sedan 1500-talet och var som populärast i mitten av 1900-talet. Cirka 68 400 heter Inger, omkring 34 300 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 73 år.

Citatet

"Folkets dom är inte heller alltid rättvis. De många kan missta sig lika grovt som de få."

John Dryden, engelsk poet, 1631-1700

Bemärkelsedagen

I dag är det minnesdag för avskaffandet av den transatlantiska slavhandeln. Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slaveriet, år 1847.

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, stod det klart att Railtrack, det brittiska banverket som hade hand om järnvägsspåren, åter skulle bli statligt. Railtrack hade privatiserats fem år tidigare, men flera stora järnvägsolyckor med dödsfall som följd hade uppdagat att det privata bolaget mer eller mindre struntat i underhållet av järnvägarna. Dessutom hade ekonomin skötts katastrofalt dåligt.

För 40 år sedan, 1981, gavs Astrid Lindgrens bok "Ronja Rövardotter" ut. Boken om dottern till rövarhövdingen, som blir vän med det rivaliserande rövarbandets hövdingason, blev en försäljningssuccé redan första utgivningsdagen.

Bob Dylan 2001.
Bob Dylan 2001.
Foto: Niels Meilvang/AP/TT

Hört och hänt

Bob Dylan blev portad från sin egen konsert i Medford i USA, för 20 år sedan 2001, av säkerhetsvakter. Dylan hade beordrat att säkerheten kring konserterna skulle skärpas efter attacken mot World Trade Center. Det tog nitiska vakter på allvar, så när Dylan försökte komma in bakom scenen utan backstagepass nekades han.

Siffran

23...

... år gammal var Tage Erlander, Socialdemokraternas partiledare, när han för 75 år sedan, 1946, valdes till partiordförande.

I dag fyller regissören Guillermo Del Toro 57 år.
I dag fyller regissören Guillermo Del Toro 57 år.
Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Grattis!

För 41 år sedan, 1980, föddes den före detta elitishockeyspelaren Henrik Zetterberg. Han spelade i elitserien för Timrå IK innan han värvades av NHL-klubben Detroit Red Wings. År 2008 var han med om att vinna Stanley Cup och utsågs till NHL-slutspelets mest värdefulla spelare. Fyra år senare blev han klubbens lagkapten. Med Tre Kronor har Zetterberg guld i både OS och VM 2006 samt OS-silver 2014. Tillsammans med sin fru Emma Zetterberg driver han numera baguetterian 2020 Mölle i Mölle hamn.

För 57 år sedan, 1964, föddes den mexikanske regissören, producenten och författaren Guillermo Del Toro. Han debuterade år 1993 med långfilmen ”Cronos”. Efter det har han gjort flera mytiska och skrämmande filmer som ”Mimic” (1997), ”Pans labyrint” (2006) och ”Crimson peak” (2015). Del Toro har förärats en rad priser för sitt arbete. Bland annat Oscarsbelönades han i kategorierna bästa film och bästa regi för "The shape of water" (2017). Filmen kammade hem ytterligare två Oscarsstatyetter. Hans nästa film, "Nightmare Alley", planeras att komma ut i USA i december.

Namn vi minns

För 54 år sedan, 1967, avrättades den argentinske revolutionären Ernesto Che Guevara (född 1928), efter att ha tillfångatagits i striderna mellan sin bolivianska gerilla och militären i Bolivias djungel. Gerillaledaren, som egentligen var läkare, började sin revolutionära bana i Guatemala, när Arbenz reformvänliga regering störtades. Guevara ansåg att USA lade sig i sydamerikanska förehavanden, och därigenom utgjorde det största hindret för de fattiga folkens befrielse. Senare anslöt han sig till Fidel Castro och stöttade hans maktövertagande på Kuba. Che Guevara fick flera viktiga poster i Castros regering, men lämnade senare Kuba för att fortsätta kampen mot USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.