Annons

Återblick – detta har hänt den 9 november

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 9 november 2021

Namnsdagen

I dag har Teodor och Teodora namnsdag.

Teodor är grekiskt och kommer av orden för gud, theos, och gåva, doron. Namnet kom hit på 1400-talet. Numera stavas det ofta Theodor. Cirka 15 900 heter Teodor (med eller utan h), omkring 8 000 kallas så, med medelåldern 13 år.

Teodora är den kvinnliga motsvarigheten till Teodor. En snarlik och vanligare variant är Dorotea, där de grekiska orden doron, gåva och theos, gud har bytt plats. Cirka 1 500 heter Teodora eller Theodora, knappt 800 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 25 år.

Citatet

"Må du aldrig sluta söka och utmana. Må du alltid hitta vad du vill göra – och göra det bra."

Pam Brown, australisk poet, född 1948

Bemärkelsedagen

I dag är det Lateranbasilikans invigningsdag. Den firas därför att påvens biskopskyrka i Rom invigdes vid denna tidpunkt år 324.

Det hände då

För 40 år sedan, 1981, invigdes den nya Almöbron, den största av de tre broarna mellan Tjörn och fastlandet i Bohuslän. Den ersatte den förbindelse som i januari 1980 störtat ned i sundet. Ett fartyg hade seglat på bron och den 40 meter höga konstruktionen hade rasat – sex personbilar och en lastbil hann köra ut i tomma intet innan vägen hade spärrats av. Åtta människor omkom i olyckan.

För 110 år sedan, 1911, flyttade Sveriges filmcentrum från Kristianstad, då Svenska Biografteatern etablerades i Stockholm. Bolaget hade producerat filmer som "Värmlänningarna" och "Fänrik Ståls sägner". Men då de flesta av landets skådespelare fanns i huvudstaden var det nödvändigt att flytta. 1919 gick man ihop med Filmindustri AB Skandia och bildade Svensk Filmindustri.

Hört och hänt

En manlig strippa anmäldes för djurplågeri, meddelade danska medier för 20 år sedan, 2001. Under sin sexshow hade han använt sig av en pytonorm. Anmälaren, som även var åskådare, ansåg att djuret lidit av både hög musik och cigarrettrök. Danmarks lantbrukshögskolas jourhavande veterinär kopplades in för att utreda ormens eventuella lidande.

Siffran

2...

... isländska valfångstfartyg sjönk för 35 år sedan, 1986, i Reykjaviks hamn efter sabotage från miljögruppen Sea Shepherds, som öppnat bottenventilerna.

Skådespelaren Melinda Kinnaman fyller 50 år i dag.
Skådespelaren Melinda Kinnaman fyller 50 år i dag.Foto: Anders Wiklund/TT

Födelsedagar

För 47 år sedan, 1974, föddes den italienske fotbollsspelaren Alessandro Del Piero. Han spelade under större delen av sin karriär med den italienska klubben Juventus. År 2006 blev han världsmästare med Italiens landslag. När kontraktet med Juventus löpte ut 2012 kom han till Sydney FC och stannade där ett par år. Han drabbades dock av allt fler skador. Han bytte till den indiska klubben Delhi Dynamos, men avslutade sin karriär 2015. Sedan dess har han bland annat arbetat som expertkommentator i italiensk tv.

För 50 år sedan, 1971, föddes skådespelaren Melinda Kinnaman. Hon är halvsyster till skådespelaren Joel Kinnaman och slog igenom redan som tonåring i ”Mitt liv som hund” (1985). Kinnaman har under sin karriär medverkat i tv-filmer och dramer som ”Ett sorts Hades” (1996). Hon har också framträtt i långfilmer och stått på scen. År 1994 blev hon engagerad vid Dramaten. Tv-tittarna har bland annat kunnat se henne spela huvudrollen i TV4:s kriminalserie "Modus" (2015–2017). Hon har även en biroll i den franska filmen "Bergman island" från i år.

Moderaternas Britt Mogård föddes för 99 år sedan. Hon avled 2012.
Moderaternas Britt Mogård föddes för 99 år sedan. Hon avled 2012.Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Namn vi minns

För 99 år sedan, 1922, föddes det före detta statsrådet Britt Mogård, död 2012. Hon var dotter till en kyrkoherde och arbetade först som lärare, innan hon 1969 kom in i riksdagen. Hon var ordförande i moderata kvinnoförbundet och utbildningsminister i Fälldins första och andra ministär, då hon lade vikt vid skolans fostrande roll. Mellan 1983 och 1988 var Mogård landshövding i Kronobergs län.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons