GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 9 januari

Publicerad 9 januari 2022

Namnsdagen

I dag har Gunnar och Gunder namnsdag.

Gunnar är fornnordiskt där gun betyder strid och efterleden krigare. Namnet nämns redan i de isländska sagorna. Det var populärt mellan 1880 och 1930. Cirka 101 600 heter Gunnar, omkring 14 800 kallas så, med medelåldern 66 år.

Gunder, den danska formen av Gunnar, är känt här sedan början av 1800-talet. 700 män heter Gunder, knappt 200 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 72 år.

Citatet

"Ett visst mått av begär gör livet värt att leva."

Samuel Johnson, brittisk författare, 1709–1784

Bemärkelsedagen

I dag firas aprikosens dag i USA. Frukten odlades för flera tusen år sedan i Kina. Numera växer den främst runt Medelhavet, i USA och i Australien.

Den amerikanske författaren Dan Brown.
Den amerikanske författaren Dan Brown.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Det hände då

För 30 år sedan, 1992, försvann de svenska varumärkena Vademecum och Barnängen ur landet när Nobel industrier sålde dem. Det tyska bolaget Henkel var köpare till en kostnad av 4,3 miljarder kronor.

För 17 år sedan, 2005, anklagades författaren Dan Brown för plagiat. Stora delar av berättelsen i hans bok ”Da Vinci-koden” (2003) föreföll hämtade från den populärvetenskapliga ”Holy blood, holy grail” (1982). Förlaget stämdes, men en domstol fastslog senare att romanen inte var en kopia.

Hört och hänt

Ryssar fick inte några kontanter när de gick till banken, eftersom sedlarna var slut. Därför beordrade den ryska centralbanken sedeltryckerierna att öka produktionstakten, rapporterade Radio Moskva för 30 år sedan, 1992. Behovet av pengar berodde på inflationen som hade inträtt då den statliga priskontrollen slopats vid årsskiftet.

Siffran

4...

... procent höjdes underhållsbidraget till barn och maka för 30 år sedan, 1992. Det berodde på att basbeloppet höjts från 32 200 till 33 700 kronor.

Den amerikanska musikern Joan Baez fyller 81 år i dag.
Den amerikanska musikern Joan Baez fyller 81 år i dag.Foto: I Lopez/AP/TT

Födelsedagar

För 56 år sedan, 1966, föddes den svenska sångaren Jan Christian Johansen. Han fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen 1995 med låten "Se på mig", som vann tävlingen och sedan slutade på tredje plats i Eurovision Song Contest 1995. Johansen har deltagit i Melodifestivalen fem gånger, senast 2020.

För 81 år sedan, 1941, föddes den amerikanska sångerskan, gitarristen och kompositören Joan Baez. Hon skivdebuterade år 1960 med ”Joan Baez” och har gett ut ett stort antal album, bland annat ”One day at a time” (1970). Baez har genom sitt artisteri ofta lyft frågor rörande fred, medborgarrätt och miljö. Hon har flera gånger samarbetat med artisten Bob Dylan.

Namn vi minns

För 54 år sedan, 1968, avled musikern och kompositören Jon Erik Öst, 82 år, i sitt hem i Meselefors utanför Vilhelmina. Han var under många år en av landets främsta riksspelmän och turnerade även i svenskbygderna i USA. Öst skrev ett hundratal låtar, ett par kända är ”Fiolen min” och ”Skvaltkvarn”.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.