GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 8 september

Publicerad 8 september 2021 • Uppdaterad 9 september 2021

Dagens namn

I dag har Alma och Hulda namnsdag.

Alma kommer från spanskan och betyder själ, men ursprunget finns i latinets almus, mild. Namnet kom hit i början på 1800-talet, och har nu fått ett nytt uppsving. Cirka 17 200 bär namnet, omkring 11 700 kallas så, med medelåldern 14 år.

Hulda är nordiskt och bildat av ordet huld, det vill säga ljuv eller älsklig. Namnet var vanligt under 1800-talet. Omkring 1 700 heter Hulda, cirka 400 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 52 år.

Citatet

"Ju mer frihet människor får desto mindre tid har de för friheten."

Evelyn Waugh, brittisk författare, 1903–1966

I dag är det internationella läskunnighetsdagen.
I dag är det internationella läskunnighetsdagen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella läskunnighetsdagen. Syftet med den är att upplysa om läskunnighetens betydelse för jämlika, välmående och fredliga samhällen. Dagen firas på initiativ av FN-organet Unesco.

I San Franciscos operahus undertecknade Japan ett fredsavtal med en rad länder för 70 år sedan, 1951.
I San Franciscos operahus undertecknade Japan ett fredsavtal med en rad länder för 70 år sedan, 1951.
Foto: AP/TT

Det hände då

För 25 år sedan, 1996, inledde den amerikanske megastjärnan Michael Jackson sin världsturné i Prag i Tjeckien inför 130 000 entusiastiska åhörare.

För 70 år sedan, 1951, undertecknade Japan, sex år efter andra världskrigets slut, fredsavtalet med 48 stater. Underskriften skedde i San Francisco i USA. Dagen efter slöt USA och Japan ett säkerhetsfördrag. Sovjetunionen skrev dock inte på avtalet.

Hört och hänt

Den senare kultförklarade science fiction-serien "Star Trek" hade premiär i amerikansk tv för 55 år sedan, 1966. Med tiden har serien legat till grund för flera tv-följetonger, långfilmer, böcker, spel, leksaker med mera och är i dag en miljardindustri med mängder av fans.

Siffran

100...

...ledande medlemmar av den judiska församlingen i Paris greps för 80 år sedan, 1941, av den nazityska ockupationsmakten i Frankrike.

Grattis!

För 42 år sedan, 1979, föddes den amerikanska artisten Alecia Moore, känd som Pink. År 2000 släppte hon sitt debutalbum ”Take me home”. Redan året efter kom hennes andra album med hitlåtar som ”Get the party started”. Pink har på flera följande album samarbetat med den svenske producenten och låtskrivaren Max Martin, däribland ”I'm not dead” (2006) och ”The truth about love” (2012). Senaste studioalbumet, "Hurts 2B human" kom 2019.

För 55 år sedan, 1966, föddes artisten och sångerskan Carola Häggkvist. Hon slog igenom som 16-åring genom att vinna Melodifestivalen 1983 med ”Främling”. Efter det vann hon tävlingen två gånger till och kammade dessutom hem segern i Eurovision Song Contest med ”Fångad av en stormvind” 1991. Hon vann Melodifestivalen 2006 med låten "Evighet". På senare år har hon främst gjort sig känd som gospelartist, med rötterna fast förankrade i sin frikyrkliga bakgrund. Hon har också synts i tv-program såsom "Så mycket bättre" och "Let's dance" i TV4.

Namn vi minns

För 24 år sedan, 1997, avled Kongos diktator Mobutu Sese Seko, 67 år gammal, på ett sjukhus i Marocko, det enda land som velat ta emot honom. Världen mötte hans död med tystnad. Mobutu var en despot i leopardskinnsmössa; han hade 32 år tidigare tagit makten i Kongo och sög ur landet sådana rikedomar att han räknades som en av världens rikaste, medan landet föll allt djupare ned i fattigdom. 1997 störtades han efter ett inbördeskrig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.