Annons

Återblick – detta har hänt den 8 november

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 8 november 2021

Dagens namn

I dag har Vendela namnsdag.

Vendela är tyskt med ursprung hos folkstammen vandalerna. Det tyska Wendel betyder vandal. Vendela är känt här sedan 1400-talet och hade ett uppsving på 1990-talet. Knappt 4 900 heter Vendela (Wendela, Vendla, Wendla), cirka 2 800 kallas så, med medelåldern 18 år.

Citatet

"Det finns ingen bättre utbildning än motgångar."

Benjamin Disraeli, brittisk politiker, 1804-1881

Bemärkelsedagen

I dag infaller World town planning day. Den började firas för 72 år sedan, 1949, för att hylla stadsplanerare och deras viktiga arbete jorden runt.

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, var det fortfarande tillåtet att slå sina barn i Storbritannien. Då meddelade den brittiska regeringen att lagen om barnaga inte skulle ändras. Att slå skolbarn var dock förbjudet. Men kristna skolor hade gått till domstol för att häva förbudet.

För 85 år sedan, 1936, höll nazistledaren Adolf Hitler ett tal i München, där han skröt om att Tyskland under tre och ett halvt år rustat upp sin armé till oslagbar styrka. Det skulle "befria det tyska folket från dess tillstånd av värnlöshet", sade Hitler. Upprustningen var helt i strid med fredsöverenskommelserna efter första världskriget.

Hört och hänt

Det väckte stort uppseende när de tre björnungarna Björne, Bolli och Bompa avlivades i Lycksele djurpark för 20 år sedan, 2001. De hade fått sina namn under våren efter en tävling i lokaltidningen. Men nu fanns det inte längre plats i djurparken. Björnungarna stoppades upp medan köttet levererades till ett slakteri.

Älvsborgsbron, här på en bild från 2015, invigdes för 55 år sedan.
Älvsborgsbron, här på en bild från 2015, invigdes för 55 år sedan.Foto: Pontus Lundahl/TT
Siffran

933...

... meter mätte Älvsborgsbron i Göteborg, när den för 55 år sedan, 1966, invigdes som Sveriges dittills längsta hängbro.

Regissören Farnaz Arbabi fyller 44 år i dag.
Regissören Farnaz Arbabi fyller 44 år i dag.Foto: Jessica Gow/TT

Grattis!

För 44 år sedan, 1977, föddes den svenska regissören och dramatikern Farnaz Arbabi i Iran. Hon har etablerat sig som en samhällsorienterad regissör med uppsättningar som ”Utvandrarna” (2006). Hon placerade då Vilhelm Mobergs historia i ett nutida Sverige med dagens invandring. Arbabi har också iscensatt texter av författaren Jonas Hassen Khemiri, som ”Jag ringer mina bröder” 2013. Hon blev konstnärlig ledare för Unga Klara i Stockholm 2014. Där spelades förra året en pjäs baserad på Johannes Anyurus "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar", med Arbabi som regissör.

För 86 år sedan, 1935, föddes den franske skådespelaren Alain Delon. Han slog igenom med ”Rocco och hans bröder” 1960. Han medverkade därefter i ett flertal filmer som ”Feber” (1962) och ”Leoparden” (1963). Delon fick många roller i polis- och gangsterfilmer, däribland ”De kriminella” (1972) och ”En snuts heder” (1985). På 2000-talet framträdde han som Julius Ceasar i ”Asterix på olympiaden” (2008).

Namn vi minns

För 119 år sedan, 1902, föddes operasångerskan Elsa Larcén (död 1985). Hon gjorde karriär i 1930-talets Tyskland som dramatisk sopran med Wagner som specialitet. Hon var framgångsrik och firad, men när hon återvände till Sverige vid krigsslutet fick hon hård kritik för sina nazistkopplingar. Larcén flyttade till Finland och arbetade där resten av sitt liv som sångpedagog.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons