Annons

Återblick – detta har hänt den 8 mars

Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 8 mars 2022

Internationella kvinnodagen har uppmärksammats sedan 1977. Den här dagen sätts kvinnofrågor i fokus och den är allmän helgdag i ett antal länder i världen, dock inte i Sverige.

Namnsdagen

I dag har Siv och Saga namnsdag

Siv betyder hustru och enligt den gamla nordiska gudasagan var en kvinna med det namnet gift med Tor. Namnet var populärt under 1930-talet och några följande årtionden. Cirka 34 200 heter Siv eller Sif, omkring 19 700 kallas så eller har det som första förnamn, med medelåldern 75 år.

Saga är ett namn av fornnordiskt ursprung med betydelsen sierska, hon som ser. Runt 17 400 heter Saga, omkring 11 900 kallas så, med medelåldern 14 år.

Citatet

"Den som hoppas på en bra avslutning önskar sig en svår början."

Emil Baschnonga, schweizisk skriftställare, född 1941

Bemärkelsedagen

I dag infaller internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen har uppmärksammats sedan 1977. Den här dagen sätts kvinnofrågor i fokus och den är allmän helgdag i ett antal länder i världen, dock inte i Sverige.

Det hände då

Februarirevolutionen bröt ut

För 105 år sedan, 1917, utbröt Februarirevolutionen i Ryssland. Kvinnliga arbetare tände gnistan som till slut fick 90 000 demonstranter att gå ut på gatorna och kräva ett slut på krig och hungersnöd. Protesterna ledde till tsar Nikolaj II:s abdikation och tsardömets avskaffande.

Det hände då

Första och största börsen

För 205 år sedan, 1817, grundades New York-börsen. Den är världens första – och den största, med ett marknadskapital på runt 20 biljoner dollar. Fortfarande klämtar den berömda klockan varje dag för att markera öppnandet och stängandet av handeln. Bland de kändisar som fått ringa i den märks baseballspelaren Joe DiMaggio, skådespelerskan och sångerskan Liza Minnelli, hårdrocksbandet Kiss och Sydafrikas dåvarande president Nelson Mandela.

Hört och hänt

Beatles gjorde tv-debut

För 60 år sedan, 1962, gjorde popgruppen The Beatles tv-debut i BBC med låten ”Dream baby”. Då i bandets originaluppsättning med Pete Best bakom trummorna. Han ersattes dock snart av Ringo Starr. Best fick aldrig veta varför han sparkades, men lär ha framfört teorin att de övriga medlemmarna var avundsjuka på hans framgångar hos den kvinnliga publiken.

Bulgariskan Stefka Kostadinova satte världsrekord för 35 år sedan.
Bulgariskan Stefka Kostadinova satte världsrekord för 35 år sedan.Foto: Andreas Pechar/AP/TT
Siffran

2,05…

... låg ribban på när bulgariskan Stefka Kostadinova satte världsrekord i höjdhopp inomhus i Indianapolis för 35 år sedan, 1987. Samma år satte hon ett nytt världsrekord i Rom – 2,09, som än i dag är oslaget. Kostadinova är den kvinna som har hoppat 2,05 eller högre flest gånger i världen, 19 gånger (jämfört med 9 gånger för resten av världens kvinnliga höjdhoppare sammanlagt).

Födelsedag

Leif Silbersky

För 84 år sedan, 1938, föddes advokaten Leif Silbersky. Han har varit försvarsadvokat i flera uppmärksammade brottsmål, exempelvis representerade han piloten i det så kallade helikopterrånet i Stockholm 2009. Silbersky har också engagerat sig i samhällsdebatten och skrivit ett flertal böcker, många tillsammans med Olov Svedelid.

Födelsedag

Bodil Mannheimer

För 87 år sedan, 1935, föddes skådespelaren Bodil Mannheimer. Hon utbildade sig vid Göteborgs stadsteaters elevskola och blev därefter engagerad vid Uppsala stadsteater. Hon har medverkat i flera filmer, bland annat ”Slumrande toner: fjärran ur tiden” (1978), ”Skönheten” (2000) och ”Järnvägshotellet” (2003).

Namn vi minns

Peter Nilson

För 24 år sedan, 1998, avled författaren och astronomen Peter Nilson, 60 år gammal. Han skrev essäer om rymden, vetenskapliga verk och dessutom flera romaner, som var inspirerade av ömsom science fiction ömsom hembygdshistoria från barndomens Småland. Nilssons forskning rörde främst galaxerna. Han kartlade cirka 13 000 stycken, som finns samlade i "Uppsala General Catalogue of Galaxies” (1973).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons